Největší případ phishingu ve Velké Británii je u konce

LP Fish
15. 7. 2011 9:15
Tříčlenný gang rozesílal falešné zprávy, a získával tak citlivá data. Podařilo se mu získat až 3 miliony liber.
Příklad podvodného okna při phishingu v České republice.
Příklad podvodného okna při phishingu v České republice. | Foto: Hoax.cz

Pokud si myslíte, že phishingem se nedají vydělat slušné peníze, jste na omylu. Ve Velké Británii dospěl ke konci největší případ tohoto specifického internetového podvádění, v rámci kterého byly třem lidem rozdány tresty odnětí svobody v celkové výšce 13,5 roku vězení.

Princip phishingu spočívá v rozesílání falešných zpráv, které se tváří jako oficiální žádost banky či jiné finanční instituce, vyzývající adresáta k zadání jeho údajů na odkazované stránce. Tato stránka napodobuje přihlašovací okno internetového bankovnictví a podvedený do něj zadá přihlašovací jméno a heslo. Po prozrazení těchto údajů mu "rybáři" vykradou z účtu peníze.

40 bank, až 3 miliony liber

Trojici zlodějů zadržela policie v srpnu loňského roku v rámci akce Dynamophone, podle PC World News jde o "první trestní stíhání ve Velké Británii v oblasti organizovaného "phishingu". Podle policejního zdrojů založili "rybáři " až 40 falešných stránek bank určených ke "sklizni" citlivých finančních dat.

Podařilo se jim tak napadnout 1400 účtů kreditních karet, ze kterých ukradli minimálně 570 000 liber. Policie však celkové škody odhaduje až na 3 miliony liber. Gang operoval na území Velké Británie a Irska.

Organizátoři pět a půl roku vězení

Při zatčení našla policie dávkové soubory potřebné pro spuštění falešných webových stránek. Podle serveru PC World News získali přístup až k deseti tisícům kreditních karet. Dva organizátoři byli po přiznání odsouzeni k trestům pět a půl roku vězení, třetí člen gangu za držení falešných dokladů totožnosti a držení prostředku určeného pro podvod k dvěma a půl roku vězení.

Peníze však už zmizely a policie pátrá kam. Britská policie také v rámci probíhajícího vyšetřování spustila vlastní stránku, na které informuje, jak se proti této sofistikované kriminální činnosti dá bránit. Mluvčí policejní jednotky pro vyšetřování internetových zločinů Colin Wetherill tuto skutečnost komentoval slovy: "Protože v ochraně našich osobních informací hrajeme každý svou roli, chceme veřejnost požádat, aby k zadávání osobních dat online přistupovala s největší opatrností a nejlépe podle návodu na stránkách www.getsafeonline.org".

 

Právě se děje

Další zprávy