Nejlepší Blu-ray přehrávač roku pochází od Panasonicu

Adam Fiala
24. 4. 2012 7:38
Redaktoři serveru CNet označili Panasonic DMP-BDT220 za nejlepší Blu-ray přehrávač roku 2012
Blu-ray přehrávač Panasonic.
Blu-ray přehrávač Panasonic. | Foto: Panasonic

DVD svůj boj nevzdávají. Jak ve světě, tak i u nás si filmy na DVD udržují u diváků oblibu, přestože prodejnost klesá. Blu-ray zatím formát s nižším rozlišením dohání a letošní rok by se mohl stát tím, kdy dojde k pokoření poměrů prodejnosti. Konstantní růst filmů na Blu-ray discích je navíc pro prodejce příslibem dobrých časů.

Trh s DVD filmy utrpěl v tuzemsku rozmachem prodeje na novinových stáncích, který dosáhl maxima a nyní upadá. Celkové statistiky tak jdou dolů. Blu-ray nabízí lepší obrazovou kvalitu a krom toho ještě interaktivnější ovládání menu a speciální bonusy. O ty jsme v Čechách často ochuzeni, ale tvoří přidanou hodnotu. Až se budete rozmýšlet, který Blu-ray přehrávač je nejlepší, je dobré vědět, jaké trendy vládnou v zahraničí. Tam jsou s filmovou distribucí využívající digitální cesty o něco napřed.

Přehrávání disků i stream

Na CNet nyní vyzdvihli schopnosti nového přehrávače od Panasonicu. Nepřekvapí, že Blu-ray přehrávač od této společnosti není jen vhodný na čtení z disků (např. Star Wars nebo Tintinova dobrodružství), ale zahrnuje i výraznou mediální podporu on-line subjektů. Tato vlastnost je u přístroje důležitá a v zahraničí až tolik nepřekvapivá. Viera Connect takto sdružuje řadu služeb od Netflixu po Hulu, které nabízejí on-line filmy, ve vysoké kvalitě a za rozumnou cenu.

Model DMP-BDT220 podporuje jak oba zmíněné, tak i služby jako Amazon Instant, Pandora a Vudu. Výjimkou je Ultraviolet přes Flixter. Předností je i srozumitelné, jednoduché a intuitivní ovládání přes menu. Uživatel si však musí zvykat na výběr polí nejenom ve čtyřech hlavních směrech, ale také do hloubky. I tak přehrávač přichází s jasnou odpovědí na současný trh s distribucí filmů, ve kterém chce mít divák přístup k filmu co nejrychleji. Když nemá film na disku Blu-ray, může se na něj podívat přes placenou službu.

Rychle nastartuje a zvládne 3D

Panasonic také disponuje módem rychlého startu, Wi-Fi a podporou 3D. Poslední zmíněné je nezbytností v dnešní módě televizní techniky, která tlačí kupředu trojrozměrný obraz. 3D televizory zatím využívají brýle, ale chystají se i televize bez brýlí. V každém případě je tento přehrávač kompatibilní s Blu-ray disky s 3D filmy a navíc ovládá nástroj převodu klasického filmu do dalšího rozměru.

Krom toho lze přehrávač využít i jako komunikátor po internetu díky podpoře programu Skype.

 

Právě se děje

Další zprávy