Nejhorší hesla v počítači. Nový žebříček pro hackery

Tereza Holanová Tereza Holanová
27. 10. 2012 17:00
Část uživatelů stále používá 123456, datum narození nebo telefonní číslo
Foto: Reuters

Praha - Ačkoliv jsou zprávy o hackerských útocích na týdenním pořádku, část uživatelů si s bezpečností stále hlavu neláme a k přihlašování používá jednoduchá slova nebo číselné řady.

Jak vyplývá z šetření společnosti SplashData, k nejhloupějším anglickým heslům patří letos - stejně jako v loňském roce - "password" (tedy "heslo"). Následují řetězce čísel 123456 a 12345678.

Žebříček zahrnuje slova nebo spojení, jejichž ochrana před útokem hackerů je prakticky nulová.

Do tabulky snadno zjistitelných hesel dále přibyly "jesus", "ninja", "musstang" nebo "password1" (heslo1). Nechybí ani "welcome" neboli "vítejte".

"Vypovídá to o tom, že lidé si ani nemění úvodní nastavení," komentuje jeden z autorů pro list Time Tech.

Nechybí jména mazlíčků

Jak vyplývá z šetření společnosti Kaspersky Lab, dobrá třetina běžných uživatelů internetu používá primitivní nebo snadno odhadnutelná hesla. Výzkum například ukázal, že 17 procent respondentů z celého světa (a tři procenta české populace) používá datum narození. Devět procent osob ve světě (a pět procent v Česku) pak jméno svého domácího zvířete. Oblíbené je také telefonní číslo.

"Pozitivní zprávou alespoň je, že si uživatelé ve velké míře důležitá hesla snaží zapamatovávat," uvádí Kaspersky Lab s tím, že ve světě zná své heslo 71 procent dotázaných a u nás dokonce 81 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy