Nejhloupější hesla v počítači. Nový seznam pro hackery

Tereza Holanová Tereza Holanová
22. 1. 2014 13:30
Donedávna nejčastější slovo "password" už není nejčastěji používaným heslem
Foto: Reuters

Praha - Přestože jsou zprávy o hackerských útocích na týdenním pořádku, mnoho internetových uživatelů stále podceňuje zabezpečení počítače a přihlašuje se pomocí jednoduchých, snadno uhádnutelných slov nebo číselných řad.

Donedávna nejpoužívanější anglické slovo password (tedy heslo) se však v minulém roce dostalo "až" na druhé místo. Na žebříčku jej vystřídal řetězec čísel 123456, další podobná posloupnost 12345678 pak skončila jako třetí.

Ukazuje to čerstvá statistika společnosti SplashData. Jejich žebříček zahrnuje slova nebo spojení, jejichž ochrana před útokem hackerů je prakticky nulová.

Autoři žebříčku také upozorňují na další hloupý zvyk uživatelů, a to používat jako heslo název programu, do kterého se právě přihlašují. Letos se v TOP 25 objevily výrazy adobe123 nebo photoshop.

Do tabulky snadno zjistitelných hesel dále přibyly monkey, iloveyou, admin nebo princess. Na oblibě naopak ztratily třeba ninja, jesus a welcome neboli vítejte.

Žebříček vytvořila SplashData ze souborů obsahujících miliony hesel, která byla v minulém roce ukradena a zveřejněná na internetu.

Společnost radí, aby uživatelé používali hesla, která jsou kombinací písmen, čísel i znaků - jako příklad uvádějí j%7K&yPx$. Fungovat podle nich může také volba více nesouvisejících slov, která jsou oddělena mezerami nebo nějakými znaky. Hlavně by však uživatelé podle nich neměli používat tatáž hesla pro více účtů.

Kromě SplashData vydávají seznamy nevhodných hesel i jiné firmy.

Analytici společnosti SpiderLabs například v prosinci objevili databázi dvou milionů odcizených účtu i s hesly, které patřily mimo jiné i uživatelům Facebooku, Twitteru nebo Googlu. Nejčastěji používaným heslem bylo v tomto případě rovněž 123456 (mělo jej 15 820 lidí), dále pak posloupnosti 123456789 a 1234, ze slov jsou pak nejčastější hesla password a admin.

Google na konci srpna vydal obecný žebříček, v němž radí nepoužívat ani jména zvířecích mazlíčků, významná data, jména dětí nebo příbuzných.

Galerie: Mobily ovládají roboty i hrnce. Vychytávky z veletrhu CES

 

Právě se děje

Další zprávy