Nadšení z konzole Ouya vystřídaly negativní recenze

tl
8. 4. 2013 16:55
Má konzole od nezávislých vývojářů šanci na úspěch?
Foto: mshcdn.com

Nezávislá skupina amerických vývojářů vytvořila vlastní levnou konzoli Ouya, která podporuje hry vzniklé pro platformu Android.

Protože realizace podobných projektů je velmi nákladná, tvůrci požádali o peníze prostřednictvím serveru Kicstarter, kde mohou uživatelé internetu přispět na vývoj zajímavých projektů.

Zájem o konzoli byl natolik vysoký, že vývojáři namísto potřebných 950 tisíc dolarů vybrali téměř desetinásobek.

Nejlevnější konzole?

Ouya, jejíž první kusy už spatřily světlo světa, je vybavena procesorem Nvidia Tegra 3, 1 GB RAM a 8GB vnitřní pamětí, která je rozšiřitelná pomocí USB. Konzoli nechybí ani herní ovladač, který je podobný těm z Xboxu nebo PlayStationu.

Hlavním lákadlem nové konzole by měla být její cena, která je zatím stanovena na 99 dolarů, což je v přepočtu přibližně dva tisíce korun.

Ačkoliv má Ouya v sobě Android Jelly Bean, hry si uživatelé nestahují z Google Play, ale ze zvláštního obchodu, který by měl v současnosti nabízet okolo 100 titulů. Tvůrci konzole hráčům garantují, že každá hra bude alespoň částečně zdarma, což znamená, že u bezplatných her se uživatelé musí potýkat s vyskakující reklamou, tak jak je tomu u Androidu běžné.

První recenze jsou negativní

V budoucnu by měly vznikat i hry vytvořené pouze pro Ouyu. Jejich počet a kvalita budou záležet na úspěšnosti konzole.

Ta zatím příliš slavná není, první recenzenti se o konzole příliš hezky nevyjadřují. Všechny recenze se zatím shodují na tom, že ovladač má špatně rozmístěná tlačítka, která navíc reagují se zpožděním. Výtky směřují i k softwaru, který zatím není příliš doladěn.

I přes negativní recenze není Ouya odsouzena k neúspěchu. Konzole jde totiž do prodeje až 4. června, což znamená, že je ještě čas na to doladit ty největší chyby.

 

Právě se děje

Další zprávy