Na Windows Phone vyšla hotová aplikace Skype

Adam Fiala
27. 4. 2012 11:18
Bezplatná aplikace pro mobilní operační systém Windows přešla z beta verze
Logo Skype. Ilustrační snímek.
Logo Skype. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Argumenty pro koupi telefonu s Windows Phone mají novou posilu - aplikaci Skype. Systém, který se zatím sklání před konkurencí v podobě Applu a Androidu, tak aspoň dorovnává v možnosti bezplatného volání po internetu s přáteli. Své výhody to má. Roaming by sice měl zlevnit, ale jinak se ceny českých telefonních operátorů drží vysoko.

Aplikace a Windows Phone

Atraktivita operačního systému se odvíjí i od toho, kolik toho může uživateli nabídnout. Jak iTunes, tak Google Play jako obchody s aplikacemi pro dva hlavní operační systémy disponují bohatou nabídkou. Windows Phone na tom zatím tratí, přestože Microsoft začal s podporou vývojářů, ale škodu mají i výrobci telefonů.

Zatímco HTC může vedle HTC Titan II nabídnout i nejvýkonnějším modely jako HTC One X s Androidem a uživatelským prostředím Sense 4, Nokia vsází na jednu kartu. Rozjela sérii Nokia Lumia a pokouší se utrhnout podíl na trhu. Telefony Nokia Lumia 710 a Nokia Lumia 800 teď v dubnu doplnil ještě model Lumia 900. Všechny telefony používají Windows Phone 7.5 Mango.

Omezení Skypu

Větší pozornost vývojářů si například vysloužili hráči Angry Birds, kteří prosadili převedení hry Angry Birds Space do kompatibilní formy s WP. Skype už v beta verzi pro Windows Phone fungoval. Microsoft by byl sám proti sobě, kdyby vlastní akvizici nezužitkoval. Až nyní se ovšem objevil v obchodu s aplikacemi k bezplatnému stažení Skype 1.0. Uživatel může využít síť Wi-Fi nebo 3G a snížit náklady na volání.

Aktuální verze umožňuje vyhledávání a ukládání kontaktů či volání i na pevné linky, ovšem disponuje i jednou velkou nevýhodou. Volání může proběhnout pouze tehdy, pracují-li oba uživatelé aktivně s programem. Běží-li na pozadí, nikdo se nedovolá.
Microsoft chystá ještě úpravu Skypu pro nadcházející Windows 8. Ovšem změna přijde až po uvedení systému. Nějakou chvíli ještě zůstane samostatnou aplikací, než se úzce propojí se systémem.

 

Právě se děje

Další zprávy