Na kouzelné brýle od Googlu si ještě počkáme

tl
12. 6. 2012 10:42
Video Project Glasses vyvolalo rozporuplné reakce. Stanou se brýle od Googlu skutečností?
Foto: Google.com

Když Google na internet pověsil video s názvem Project Glass mnoho lidí z něj bylo přímo nadšeno, protože pro ně Google brýle představují další posun  technologie blíže někam ke sci-fi filmům. Našlo se ale také mnoho skeptiků, kteří Project Glass považují za hračku, která nikdy nevyjde, a také těch, kteří o nových brýlích uvažují spíše jako o dalším nástroji pomocí kterého z nás chce Google vytáhnout peníze. 

Project Glass jsou brýle od Googlu s vestavěným displejem na kterém se zobrazují všemocné informace, díky nimž před našima očima vzniká augmentovaná realita. Pomocí té pak můžeme za chůze uskutečňovat videohovory, vyhledávat nejbližší restaurace či trasu v mapě. Kromě malého displeje mají být brýle vybaveny také kamerkou a GPS modulem.

Přes rok si určitě ještě počkáme

Z videa, které Google připravil, vypadají brýle velice zajímavě, ale reálné prototypy mají od videa stále ještě daleko. Největší problém mají vývojáři samozřejmě s displejem a zmenšením jeho vzdálenosti od oka.

Technickým oříškem je také vytvoření průhledného displeje tak, aby byl slušně viditelný na slunci i ve tmě. Spoluzakladatel Googlu, Sergey Brin, potvrdil, že současné modely brýlí jsou stále ještě hrubé prototypy, a že do prodeje se nedostanou dříve než koncem příštího roku.

Reklama přímo před očima

Na video Project Glass vzniklo několik parodií, které poměrně trefně poukazují na problematické aspekty této hračky. Brýle budou pravděpodobně silně odvádět pozornost svých nositelů, kteří pak následně kvůli surfování po internetu za chůze budou narážet do sloupů a jiných překážek. Dokud Google nepřijde i s autem, které se řídí samo, brýle s displejem by se asi za jízdy využívat neměly.

Kritici také upozorňují na to, že Project Glass je jenom pokusem o to, aby Google svou reklamu dostal i na další místa, v tomto případě přímo před oči. Představa, že nám budou před očima vyskakovat reklamy tak, jako tomu je v internetových prohlížečích, určitě příjemná není.

V neposlední řadě mnoho lidí považuje Google Glasses za velký zásah do soukromí, a to hlavně kvůli vestavěné kameře, která by neustále sledovala, co děláme a co sledujeme.

 

Právě se děje

Další zprávy