Na CES se objevily 3D tiskárny na hračky i do vesmíru

Adam Fiala
12. 1. 2012 11:30
Možnosti trojrozměrného tisku se testují každou chvíli. Kdy přijdou do praxe?
Foto: Aktuálně.cz

Vždy je možné žasnout, když se objeví výrobek stvořený v tiskárně pracující ve třech rozměrech. Žádný tisk textů a obrázků. Rovnou se vytiskne celá kytara, která s dokoupením specifických komponentů funguje. Nebo by se mohly díky lepší cenové dostupnosti využít 3D tiskárny při tvarování kakaových materiálu na tvorbu jedinečných bonbonů. Na CES 2012 se představila tiskárna v cenové hladině pod dva tisíce dolarů.

Vlastní hračkárna

Některé firmy už vyjednávají s obchody či výrobci hraček. Jiní si představují, že by se technologie užila ve vesmíru. Newyorská firma Marketbot se pochlubila 3D tiskárnou pojmenovanou Replicator. Při tisku využívá také speciální plastickou hmotu, zvládne přitom předměty do velikosti krajíce chleba. Během demonstrace vytvořil Replicator za dvacet minut nový otvírač lahví. Za každou plástev se stavebním materiálem se zaplatí padesát dolarů. Základní verze Replicatoru, která tvoří jednobarevné objekty, bude stát osmnáct set dolarů. Za dvě stě padesát dolarů navrch zvládne i dvě barvy. Proč dětem kupovat hračky, když jim je můžete sami vyrobit.

Vytiskněte si svou tvář

Jiný výrobce, 3D Systems ze Severní Karolíny, se serveru BBC chlubil svým dlouholetým vlivem na obor jakožto vynálezci techniky trojrozměrného tisku. Uvedli zařízení Cube v hodnotě třinácti set dolarů, které využívá zásobníky se stavebním materiálem. Navíc disponuje vlastním obchodem s aplikacemi, které rozšiřují rozmanitou paletu možností 3D tisku. S pomocí Kinectu může uživatel nechat replikovat svou tvář, v budoucnu by se Kinect mohl použít i jako bezdotykový nástroj při navrhování tištěného objektu. V dalších letech by chtěli cenu v 3D Systems stáhnout pod pět set dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy