Může být myš hranatá? Zkusili jsme Logitech Cube

Jan Kovalík
21. 2. 2012 10:00
Novou designovou myš Logitech Cube jsme vyzkoušeli v praxi. Jak se s ní pracuje a jak vypadá?
Foto: Jan Langer

Designovou specialitu Cube představil Logitech krátce před veletrhem CES 2012 v Las Vegas. Nyní přichází stylová Kostka na český trh. Vyzkoušeli jsme ji v praxi.

Logitech Cube sází hlavně na netradiční design. Svým minimalistickým provedením zaujme už papírová krabička ve tvaru krychle, ve které se myš dodává. Uvnitř je v molitanu usazená samotná Cube, která má v rozporu s názvem tvar malého kvádru.

Balení obsahuje také miniaturní USB přijímač, kabel na napájení (microUSB) a slušivý futrálek na cesty.

Myš na ovládání prezentací

Cube v sobě kloubí dvě funkce: klasickou cestovní myš a dálkové ovládání prezentací. V ten se myš promění, když ji zvednete z podložky. Klikáním pak můžete postupovat v prezentaci dopředu či dozadu. Je škoda, že Cube neobsahuje také laserové ukazovátko, které by se při prezentování určitě hodilo.

Velikostí a hmotností se Kostka nejvíce blíží velké školní gumě či krabičce zápalek (rozměry 54,3 x 29 x 17 mm, hmotnost 24 g) a k dostání je v tmavě šedé a bílé barvě.

Černé hrany podtrhují jednoduchý a hranatý design, na zadní straně pak najdeme microUSB a tlačítko ON/OFF. Plně nabitá myš by měla vydržet v provozu týden, na docházející baterii upozorní na první pohled neviditelné světélko.

Tvar a ergonomie

Ačkoliv je hranatý tvar pro myš nezvyklý a samotné tělo myši opravdu malé, používat se dá celkem bez problému. Uživatel zvyklý na větší "hlodavce" bude zřejmě zezačátku bojovat hlavně s tím, aby miniaturní myš na stole našel.

A pak si samozřejmě musí zvyknout na netradiční ovládání.

Klasická tlačítka totiž zastupuje klikání na určité oblasti na povrchu myši. Kliknutím levým tlačítkem provedete slačením horní části myši, pravý klik učiníte stlačením blíže středu Kostky. Natradiční, ale snadno osvojitelné, je i scrollování, které provádíte "hlazením" povrchu myši.

Zatímco levý klik a scrollování jsme si osvojili velmi intuitivně, kliknutí pravým tlačítkem přece jen vyžadovalo koncentraci a  nezvyklý pohyb prstem.

Uživatelům s větší rukou také může vadit, že prsty ani zápěstí při práci s myší nespočívají na žádném podkladu, ale jsou pokrčené nad myší. Jde ale samozřejmě o myš cestovní, která není určena pro celodenní práci.

Mac zůstal stranou

Myš při práci dostatečně citlivá, takže není problém pokrýt pohodlně i větší monitory. Zajímavé bylo, že se Cube lépe vyrovnala s dřevěným povrchem stolu, než s podložkou, na které se kurzor pohyboval trochu trhaně.

Jemnost a plynulost scrollování se dá ve Windows zvýšit stažením utilitky Flow Scroll a pro přeprogramování tlačítek lze pak využít tradiční Logitech Control Center (LCC).

Ačkoliv Cube je bez instalace jekéhokoliv software možné použít i na Macu, uživatelé Apple nemají možnost myš programovat a není podporována ani v LCC pro Mac. To je u cestovní myši za 1400 korun škoda.

Logitech Cube je osobitá cestovní myš, která zaujme svým neotřelým designem. Malé elegantní řešení pro schůzky v kavárně, pracovní schůze a práci "na cestě". Zamrzí jen horší ergonomie, absence laserového ukazovátka a chybějící podpora pro Mac.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy