Murdoch označil Google za lídra internetového pirátství

Adam Fiala
18. 1. 2012 4:29
Na Twitteru se Rupert Murdoch ostře pustil do nejpoužívanějšího světového vyhledávače Googlu
Premiéra filmu Water for Elephants- Rupert Murdoch
Premiéra filmu Water for Elephants- Rupert Murdoch | Foto: Reuters

Diskuse ohledně uzákonění legislativy SOPA, která je na pořadu dne v USA, se přiostřují. Opatrné vyjádření Bílého domu na konci minulého týdne vyprovokovalo Ruperta Murdocha k silným slovům. SOPA by v případě schválení současné podoby dala významnou zbraň do rukou vlastníků autorských práv. Ti by se v případě nalezení webových stránek s pirátským obsahem mohli s pomocí soudu rychleji a snadněji domoci zablokování serveru.

Murdoch proti Bílému domu i Googlu

Vlastník mediální společnosti News Corporation, který v nedávné době čelil kritice veřejnosti kvůli nekalým praktikám bulvárních novin, promluvil na Twitteru. Zatímco řady společností vyjádřily legislativě SOPA podporu s vírou v boj proti nelegálnímu sdílení autorského obsahu, Bílý dům se zachoval střídmě. Vyjádřil podporu boji s pirátstvím, které ale nesmí omezit možné inovace a vývoj internetu. Murdoch se nejprve obořil na Bílý dům. Pak Google označil za přední oporu pirátů celého internetu.

Wikipedia na 24 hodin zčerná

Podle něj totiž umožňuje bezplatné streamování filmového obsahu, který navíc obalí svou vlastní reklamou. Uvedl také, že se mu bez problému podařilo přes vyhledávač Google najít zdroje ke stažení nejnovějšího dílu Mission: Impossible. Google se proti nařčením samozřejmě ohradil s tím, že proti pirátům bojují dennodenně. Každopádně osmnáctého ledna se internet ponoří do černého protestního výpadku. Některé velké internetové weby jako Wikipedia totiž chtějí vyjádřit nesouhlas se zněním legislativy SOPA a zruší přístup ke svému obsahu.

 

Právě se děje

Další zprávy