Mountain Lion sjednotí ekosystém Apple, iCloud bude pán

Jan Kovalík
19. 2. 2012 19:35
OS X Mountain Lion ještě víc integruje iCloud a funkce iOS 5

Společnost Apple vypustila (zatím jen vývojářskou) aktualizaci svého operačního systému pro počítače OS X Mountain Lion, veřejnost se oficiální verze dočká v průběhu léta.

Ačkoli se jedná o aktualizaci stávající verze Mac OS X Lion, nejdená se jen jen o drobnosti a opravy maličkostí, firma avizuje přes sto nových funkcí a již dnes je zřejmé, že uživatelé se mohou těšit na několik zásadních vylepšení.

Jeden ekosystém, jedna pravidla

Jak si všímá server Verge, Apple z názvu nového operačního systému vypouští slovo Mac a nazývá nový software pouze OS X. Má to svou logiku, Mountain Lion se bude ještě víc podobat mobilnímu iOS, který známe z iPadů a iPhonů. Apple se tak snaží ještě více utužit svůj ekosystém, tvořený počítačem, tabletem, smartphonem a cloudem.

Cloud se stává jakýmsi novým středobodem jablečného ekosystému a uživatel dostane možnost využívat většinu služeb plnohodnotně na všech zmíněných zařízeních, která budou přes firemní iCloud permanentně synchronizována. Kvalita a uživatelský komfort uvnitř ekosystému tak uživatele povede k tomu, aby v něm zůstával a nepřemýšlel o pořízení zařízení od jiného výrobce.

iOS na vašem pracovním stole

Do OS X Puma, jak se dá do češtiny název přeložit, se už budeme logovat pomocí Apple ID, což umožní aplikacím jako iTunes, Facetime, iCloud nebo AppStore automaticky přizpůsobit prostředí uživateli.

V iCloudu zavádí Apple novou kategorii iCloud Documents, která přinese možnost ukládat pracovní soubory buď na harddisk počítače nebo jen do cloudu, kde bude možné je též organizovat do adresářů a sdílet. Dropbox a Google mají z této funkce určitě velkou radost.

Nově se na obrazovkách iMaců a Macbooků objeví Notification Center, které firma zavedla na mobilních zařízeních s iOS 5. V pravém horním rohu tak "potečou" upozornění různých aplikací, která po několika sekundách bez aktivity uživatele zase zmizí.

Další starý známý z mobilních zařízení, Game Center, též obohatí prostředí desktopů. Herní síť umožni uživateli vidět, kdo z jeho přátel hraje nějakou hru, a případně se k němu připojit. Server Wired v této souvislosti upozorňuje, že podle informací Apple by mělo být možné využívat jednotlivá zařízení jako iPad nebo iPhone k hraní proti sobě. Ovšem také rozdělit funkce pro každé zařízení, tedy například hrát hru na iPadu a iPhone používat jako bezdrátový ovladač.

Zprávy zdarma

Další z mobilních funkcí, která dorazí na stolní platformu, je oblíbená iMessage, která bude přejmenována na jednoduché Messages a umožní ze stolního počítače posílat zdarma zprávy na mobilní zařízení, přičemž bude možné využívat nejpopulárnějších komunikačních služeb jako Google Talk, Jabbler a další. Z této služby budou mít pro změnu určitě radost mobilní operátoři. Tuto službu si v beta verzi mohou zájemci stáhnout již dnes.

Ještě více se prohloubí integrace Twitteru do operačního systému, tweetovat bude možné vše, co se dá v počítači prohlédnout funkcí QuickView. Milovníci sdílení životů ale nenajdou ani známku po integraci Facebooku, kterému Apple evidentně nechce ani trochu pomoci v již tak raketovém růstu.

V oblasti bezpečnosti Apple zavádí funkci Gatekeeper, která umožní zvolit si, jaký typ aplikací, respektive z jakého zdroje, může být do počítače instalován: pouze z AppStoru, z AppStoru a od ověřených vývojářů nebo odkudkoliv z webu.

Lapeni v ekosystému

Nový Mountain Lion nebude možné nainstalovat na starší "plastové" Macbooky, jejichž výrobu už Apple ukončil. Do budoucna bude své laptopy prizpůsobovat vzoru Macbook Air, a to včetně výkonných Macbooků Pro.

Letošní léto tak bude pro jablečné i okenní příznivce velmi zajímavé. Jak OS X Mountain Lion, tak Windows 8 přinesou nový typ operačního systému, který se bude snažit poprvé fungovat na všech hardwarových platformách, ovšem v rámci svých firemních ekosystémů.

Rozdělení na "applisty" a "woknaře" tak získá ještě jasnějších obrysů. A "svobodní" uživatelé Linuxu s narootovanými Androidy budou mít zase o důvod víc být skepticky nad věcí.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy