Mobily v Africe pomáhají léčit

LP Fish
28. 9. 2011 9:55
Více než miliarda lidí nemá dostatečnou zdravotní péči, třetina zemí trpí nedostatkem zdravotníků. Většinou v Africe a šance pro lepší zdravotní péči je zde spojena také s razantním nástupem mobilních operátorů.
Po amharštině přichází předmět o společnosti a životním prostředí. Správné chování probíráme názorně. Somano (vpravo), kterého už známe, představuje „extravagantního studenta“, který jinému ukradl učebnici. Náš Munidino (uprostřed) zase jednoho ze starších z vesnice, kteří nezbedníkovi napraví hlavu.
Po amharštině přichází předmět o společnosti a životním prostředí. Správné chování probíráme názorně. Somano (vpravo), kterého už známe, představuje „extravagantního studenta“, který jinému ukradl učebnici. Náš Munidino (uprostřed) zase jednoho ze starších z vesnice, kteří nezbedníkovi napraví hlavu. | Foto: Roman Gazdík

Mobilní telefony jsme si zvykli v Evropě vnímat jako součást přirozené technologické revoluce a mobilní služby jako logické pokračování sociálních a komunitních služeb, na které jsme v jiné formě už zvyklí.

V zemích Třetího světa, označovaných často jako "rozvojové" však mobilní služby představují skutečnou revoluci i v oblastech, jako je třeba lékařská péče. Právě mobilní služby jsou totiž často jedinou možností pro jejich obyvatele, jak získávat a sdílet důležité informace.

Prosím, zavolejte

Příkladem je třeba africký kontinent, kde se nikdy tzv. pevné telefonní linky příliš nerozšířily mezi většinu obyvatel a tak tam dnes představují mobilní sítě 90% veškerého telefonního provozu a pokrývají asi 50 % populace.

Podle Developing Telecoms se mobilní trh v Africe rychle rozvíjí a v některých zemích se pokrytí blíží i 100%. A právě této skutečnosti využívají lékařská sdružení, díky nimž jsou mobily v těchto zemích nejen prostředkem pro komunikaci, ale také pro vzdělávání a pomoc.

Například nadace Praekelt má podle Mashable řadu produktů, kterými se snaží přispět k lepší zdravotní situaci. Jejich TxtAlert je určen pro pacienty s chronickou medikací a připomíná jim aby si vzali léky nebo provedli jiné nezbytné úkony. Nástroj Please Call Me (Prosím zavolejte mi) zase umožňuje lékařům zavolat zpět těm, kdo nemají pro vlastní telefon dostatečný kredit.

Jedním z největších projektů je pak online fórum Young Africa Live (Mládí Afriky žije), které je určeno pro sdílení i získávání informací o viru HIV a nemoci AIDS. Jeho cílem je destigmatizace této nemoci a kromě informací nabízí také živé chaty s lékaři a psychology.

I esemeska může léčit

Na celém světě žije podle průzkumů asi 1 miliarda lidí bez možnosti dosáhnout zdravotní péče a asi v jedné třetině zemí je nedostatek kvalifikovaných zdravotních pracovníků. Právě s tímto problémem se snaží vypořádat projekt Health eVillages (Zdravé vesnice) na kterém se podílí organizace Centrum Roberta F.Kennedyho a Physicians Interactive (Interaktivní lékaři).

Dodávají totiž do vesnic nové nebo upravené mobilní telefony, které umožňují diagnostikovat klinické případy a poskytují nápovědu při předepisování léků, stejně jako přístup k odborným časopisům pro sebevzdělávání. Program prozatím funguje v Mexickém zálivu a zemích jako jsou Haiti, Keňa a Uganda.

Podobná služba pod názvem Medic Mobile funguje pilotně také v Malawi a umožňuje na SMS platformě vyřešit nemoci, u kterých připadá v úvahu domácí péče. Za půl roku tato služba ušetřila lékařům 1200 hodin času a 3000 dolarů v nákladech na dopravu.

 

Právě se děje

Další zprávy