Mobilní král není mrtvý. Apple překvapil novinkami

Patrick Zandl
11. 6. 2013 10:07
Firma představila novinky skrz celým softwarovým portfoliem
Z pohledu uživatelských funkcí je asi nejzajímavější iTunes Radio.
Z pohledu uživatelských funkcí je asi nejzajímavější iTunes Radio. | Foto: Reuters

San Francisco, Praha - Vývojářská konference WWDC je vždy letním svátkem příznivců Apple. Zejména proto, že Apple zde již tradičně v mírném předstihu představuje své plány a nové produkty, na které se celý trh těší.

Po rozpačitých produktových prezentacích od smrti velkého kormidelníka Jobse tentokráte jeho nástupce Tim Cook důstojně rozptýlil pochybnosti a s nimi i naděje konkurentů na to, že trůn mobilního krále je vratký.

Firma představila novinky vlastně skrz celým softwarovým portfoliem. Dlužno poznamenat, že WWDC je vývojářská konference, a tak se představení zde týkají především softwarových produktů, neboť účelem konference je přitáhnout pozornost vývojářů, a než půjdou produkty na trh, mít k nim podporu třetích stran. Nejinak je tomu i letos - představená řešení se na trh dostanou letos na podzim, pro vývojáře jsou ovšem dostupné v podobě betaverzí již nyní.

Pohon pro novější iPhone

Dvě hlavní novinky se týkají balíků operačních systémů. Podzim má přinést jak nový desktopový systém OS X Mavericks, který je nástupcem OS X 10.9 Mountain Lion, tak především novou verzi operačního systému pro mobilní zařízení iOS 7. Ten bude pohánět novější iPhone (od verze 4, starší mají definitivně smůlu) i iPady (od třetí verze).

iOS 7 přináší především dlouho očekávané grafické změny a s nimi související pročištění systému. Apple opouští strategii nápodoby reálných předmětů, kdy poznámkový blok měl podobu linkovaného sešitu, a dává se na cestu jednoduchého, čistého a lehkého vzhledu pod taktovkou šefdesignéra Ivyho. Nový vzhled vypadá parádně, důležité ale samozřejmě bude, jak bude fungovat ve skutečnosti.

Fotogalerie: Podívejte se na novinky od Apple

Jsou tu i systémové změny, od přepracování notifikačního centra přes obrazovku rychlých nastavení systému až po povolení plného multitaskingu namísto dnes předdefinovaných multitaskových systémových úloh, to vše prý bez vlivu na výdrž baterie. Z pohledu uživatelských funkcí je asi nejzajímavější iTunes Radio, streamovaná hudba z kompletní nabídky iTunes. V prvé gardě ovšem bude fungovat jen na americkém trhu.

Jak se neztratit v moři dokumentů

Desktopový systém přináší další rozvoj funkcí, u kterých bylo již nějakou dobu na pováženou, proč s nimi Apple vůbec začínal. Teprve nyní dávají smysl. Například v souborovém systému přibylo tagování, které doplňuje barevné štítky a umožní lidem masivně používajícím iCloud zorientovat se ve větším množství dokumentů. Dořešila se také konečně práce s více displeji, při plnoobrazovkovém zobrazení můžete využít i druhý displej. Nově se do systému dostává desktopová verze map i čtečka knih iBooks. Co je ale hlavní, Mavericks je plně zaměřen na úsporu energie a šroubování výkonu. To proto, že nejvíce se prodávají notebooky Apple a tam je dobrá spolupráce v oblasti napájení znát.

Novou verzi má dostat i balík aplikací iWork. Nové Pages, Number a Keynote mají být k dispozici na podzim a zajímavou novinkou bude jejich webová verze nabízející totožnou sadu funkcí, jakou disponují klientské aplikace. Důraz na práci s touto sadou i pod Windows přes prohlížeč IE nebo Chrome ukazuje, že Apple si je vědom možnosti přitáhnout další uživatele vystresované Windows 8.

Dvanáct jader pro profesionály

Novinky jsou ale i v oblasti hardwaru. Letmého představení, ale značné pozornosti obecenstva se dostalo novému Mac Pro, profesionálnímu stroji, který Apple kompletně předělal a postavil na procesorech Intel Xeon E5 s až dvanácti jádry. Stroj příjemně překvapuje jak vzhledem maličké stolní popelnice, tak parametry, ačkoliv už nyní je jasné, že rozšiřovat jej standardními komponenty nebude žádný med. Na trhu bude na podzim a důležité pro Apple je i to, že vyrábět se bude v USA.

Naopak větší pozornost Apple soustředil na inovované notebooky Macbook Air. Jedenácti- a třináctipalcové notebooky budou nově vybavené procesory Intel Haswell s výdrží po jeden pracovní den (až dvanáct hodin). Standardem už jsou zde flash disky i gigabitové wifi, naopak retina rozlišení se zatím nekonalo.

Příjemné překvapení

Apple příjemně překvapil. Ukázal, že nekašle ani na své desktopové uživatele, přislíbil nadějně omladit řadu Mac Pro a Airy opět výrazně posunul na špičku mezi lehkými notebooky. Představil řadu softwarových technologií, ze kterých bude těžit, a projevil odvahu odpoutat se od vzhledu iOS, který se již dnes stával přežitkem, reliktem pionýrské doby.

Fotogalerie: Podívejte se na novinky od Apple

 

Právě se děje

Další zprávy