Mladí odmítají firmy, které je nepustí v práci na síť

David Slížek
7. 11. 2011 14:50
Přístup k internetu a k sociálním sítím pro mladé důležitý. Chtějí si také vybírat, na jakém hardware budou pracovat. A chtějí pracovat z domova. Jsou rozmazlení, nebo jde v internetové době o logický posun priorit?
Foto: Reuters

Pokud zaměstnavatel neumožňuje v práci volný přístup k internetu, nebo blokuje Facebook či Twitter, nebude mezi mladými absolventy příliš populární.

Většina mladých totiž pokládá přístup k internetu a sociálním sítím za pracovní standard. Vyplývá to z průzkumu mezi 1400 mladými studenty a 1400 mladými zaměstnanci ze 14 zemí světa, který provedla firma Cisco.

Zablokovaný web

Podle dvou třetin z vysokoškolsky vzdělaných respondentů se jejich pracovní pohovor rozhodně neobejde bez dotazu na firemní pravidla spojená s přístupem k síti.

A více než polovina (56 %) z nich tvrdí, že by do firmy, která přístup k webu či sociálním sítím blokuje, odmítli nastoupit.

A nebo by nastoupili a pak by se snažili tento zákaz obejít.

Co je firmy, to je moje

Většina studentů - celkem 71 procent - přitom podle studie od svého zaměstnavatele očekává, že pracovní počítače nebo mobily budou moci vzhledem k prolínání pracovního a osobního života používat i k osobním účelům.

Proč by také ne, když některé průzkumy tvrdí, že odreagování na webu činí zaměstnance až o 9 % produktivnějším?

Zaměstnavatelé se na to ovšem často dívají jinak, a tak firmám, které se zabývají monitorováním využívání pracovních počítačů, i v České republice obchody jen kvetou.

Co je doma, to se počítá

Třetina studentů pak v průzkumu prohlásila, že přístup k sociálním sítím, možnost ovlivnit, s jakým hardwarem pracují a možnost nepracovat výhradně z kanceláře je pro ně důležitější, než výška platu.

Právě možnost pracovat z domova patří k velmi ceněným výhodám. Čtvrtina studentů si přímo myslí, že při práci z domova jejich produktivita vzroste.

Na kompletní výsledky studie se můžete podívat zde: Connected World Technology Report

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy