Microsoft prodává méně Windows, přesto vydělal více

Jan Kovalík
22. 7. 2011 13:19
Microsoft vydělal víc, než se předpokládalo. Vděčí za to zábavní divizi a kancelářským aplikacím
Foto: ČTK

Společnost Microsoft zveřejnila meziroční zvýšení zisku v posledním kvartálu svého fiskálního roku o 30 procent. Čísla předčila očekávání a firma za ně vděčí herní divizi a prodeji svého kancelářského balíku Office. Prodej Windows ovšem klesá.

Zábavní divize tažená herní konzolí Xbox 360 a pohybovým ovladačem Kinect, které se těší masové oblibě, vydělala sama o sobě o 30 procent víc než minulý rok. Stabilním zdrojem příjmů firmy je již tradičně kancelářský balík Office, který se stal standardem pro firemní zákazníky po celém světě. Zisk z Office meziročně stoupl o sedm procent.

Jediný problém - Windows

Naopak klíčový produkt Microsoftu, operační systém Windows, vykázal ztrátu o 0,8 procenta. To je špatná zpráva do budoucna, protože firmě se zatím nepodařilo usadit se na novém trhu tabletů a chytrých telefonů, na kterém dominuje Apple a Google. Adaptace na "post PC éru" je přitom pro firmu typu Microsoft klíčová.

Velká většina tabletů, které prožívají raketový růst, využívá operační systém iOS od Applu, zbytek konkurence pak běží na Androidu od Googlu. Podobná situace panuje na trhu chytrých telefonů. Přestože Microsoft navázal strategickou alianci s finskou Nokií, dodnes nenabídl zákazníkům konkurenceschopný smartphone se systémem Windows.

Bing stále prodělává

To se zřejmě nestane dříve, než firma vypustí novou verzi Windows 8, která je naplánována na příští rok. To je dlouhá doba při pohledu na to, jak Apple rychle a agresivně penetruje trhy se smartphony a tablety. Apple, jehož iPad v současnosti dominuje trhu s tablety, má tedy další rok na to svou pozici upevňovat. Snažit se mu v tom konkurovat bude za rok pro Microsoft velmi těžké.

Zvýšení zisků zaznamenaly i serverová a on-line divize. On-line služby (portál MSN a vyhledávač Bing) vykázaly 17 procent růstu, celkově však stále zůstávají v červených číslech. Microsoftu v tom nepomohlo ani sloučení s Yahoo.

Úspěšný rok

Celkově má za sebou Microsoft úspěšný rok. "Cítíme, že to byl velmi solidní závěr velmi solidního fiskálního roku," komentoval výsledky firmy její finanční ředitel Peter Klein pro New York Times.

S tím se nedá než souhlasit, vzhledem ke složení zisku ale není jisté, jestli se firma na podobné výsledky může spoléhat do budoucna. Na trzích, které v IT branži vydělávají nejvíc peněz, nemá Microsoft mnoho želízek v ohni. Namísto toho do budoucna spoléhá na rozvíjející se trhy, které stále jeví zájem o klasické počítače, a tedy Windows. Na těchto trzích bude ale firma bohatnout jen pomalu.

 

Právě se děje

Další zprávy