Microsoft představil novou herní konzoli Xbox One

ČTK ČTK
21. 5. 2013 21:35
Zařízení umožňuje interakci s televizí, reaguje na hlasové příkazy a zahrnuje Skype
Xbox One.
Xbox One. | Foto: Reuters

Redmond - Americký softwarový gigant Microsoft v úterý představil novou generaci své herní konzole Xbox.

Zařízení s názvem Xbox One umožňuje interakci s televizí, reaguje na hlasové příkazy a zahrnuje bezplatnou telefonní službu Skype, napsala agentura Reuters.

Na trhu se nová konzole objeví ještě v letošním roce. Přesnější termín zahájení prodeje však firma neposkytla.

Co dávají na HBO?

Microsoft rovněž představil novou verzi systému ovládání Kinect s vylepšenou detekcí pohybu a hlasu. Nová konzole je podle firmy komplexním zařízením, které umožňuje hraní her, sledování televize a filmů a poslouchání hudby.

Konzole umožní například přepínání televizních programů vyslovením jejich názvu. "Už nebude zapotřebí pamatovat si pořadí kanálů a hledat dálkový ovladač," uvedl při prezentaci viceprezident společnosti Yusuf Mehdi. Když Mehdi vyslovil otázku "Co dávají na HBO?", nabídla mu konzole program tohoto televizního kanálu.

Pro Xbox One bude k dispozici rovněž nabídka originálních televizních pořadů. Uznávaný americký režisér Steven Spielberg pro konzoli například vytvoří televizní seriál založený na populární herní sérii Halo.

Konkurence se přiostřuje

Předchozí verze Xbox 360 vstoupila na trh před osmi lety a v současnosti ji používá zhruba 76 milionů lidí. Konkurence na herním trhu se však v poslední době výrazně přiostřila. Výrobcům konzolí komplikuje život zejména rostoucí popularita her na chytrých telefonech a počítačových tabletech.

Celosvětové tržby na globálním trhu s videohrami dosahují 65 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč) ročně. Konzole se na nich podle společnosti Microsoft podílejí zhruba 42 procenty.

V únoru představila novou generaci své herní konzole PlayStation japonská společnost Sony. PlayStation 4 vstoupí na trh koncem letošního roku. Bude podporovat takzvané streamování her, které umožní hrát hru přímo z internetového serveru bez nutnosti její instalace.

Japonský konkurent Nintendo uvedl na trh svou novou herní konzoli Wii U loni v listopadu. Její prodej do konce března dosáhl 3,45 milionu kusů. Výrazně tak zaostal za podnikovou prognózou, která počítala s prodejem 5,5 milionu kusů.

 

Právě se děje

Další zprávy