Microsoft poprvé ukázal Windows 8

LP Fish
14. 9. 2011 8:50
Na vývojářské konferenci v Anaheimu odprezentoval Microsoft poprvé pre-beta verzi nového operačního systému. Je rychlejší, hezčí a zaměřený na tvorbu aplikací.
Foto: Microsoft

Včera na vývojářské konferenci BUILD v Anaheimu v Kalifornii rozdal Microsoft 1000 tabletů Samsung, na kterém ukázal pre-beta verzi svého nového operačního systému Windows 8.

Jeho prezentace na tabletech byla symbolická - Windows 8 by totiž měly zastavit průlom Applu do oblastí, kde byl dosud Windows nezpochybnitelnou jedničkou. Zároveň by měl Microsoft ukázat jako moderní firmu s výhledem do budoucnosti.

Velmi odlišný

Windows 8 by také mělo modernizovat zařízení na kterých běží operační systémy od Microsoftu. I když předchozích Windows 7 prodal Microsoft přes 450 milionů, běhá "sedmička" jen asi na jedné třetině PC a většina uživatelů Windows lpí nadále na starších verzích (především na Windows XP).

Windows 8 jsou skutečně velmi odlišné od svých předchůdců. Reakce na jeho první uvedení jsou velmi pozitivní.

Hezčí a méně náročný

Používá design Metro, známý už z Windows Mobile a většina komentátorů oceňuje jeho rychlé bootování - systém naskočí od startu za pouhých 6 - 10 vteřin. Na startovací ploše obsahuje velké dlaždice v horizontálně rolovacím pohledu, které představují přímý přístup k aplikacím. Na konferenci BUILD byly "osmičky" testovány s aplikací Internet Explorer 10.

Nový systém je kompatibilní s čipy s nízkou spotřebou, vyvinutými ARM Holdings, které jsou standardní u mobilních zařízení.

Rychlejší, se zaměřením na aplikace

Reuters uvádí, že Windows 8 spotřebovává méně paměti než jeho předchůdci právě proto, aby jí zbylo dost pro aplikace. Pojem aplikace byl také nejdůležitější mantrou konference - Microsoft doufá, že obchod s novým operačním systémem rozhýbá právě trh s aplikacemi, podobně jako tomu bylo u operačních systémů od Applu a Googlu.

Šéf oddělení Windows Steven Sinofsky zdůraznil, že zaměření na aplikace - poprvé u operačního systému od Microsoft se s nimi bude obchodovat v on-line App Storu - odráží způsob, jakým dnes používají počítače, tablety a chytré telefony mladí lidé.

Pozitivní reakce

Al Hilwa, analytik společnosti IDC tech ji pro Reuters zhodnotil slovy: "Je jasné, že jde o pre-beta test, ale byl jsem ohromen rychlostí a odezvou uživatelského rozhraní a prohlížeče."

Podle analytiků je zjevné, že Windows 8 nebude až tak zaměřen na firemní uživatele, kteří teprve přecházejí na Windows 7, uvedené v roce 2009. Jeho smyslem je přilákat mladší, technicky zdatné uživatele a vytvořit okolo Microsoft podobnou komunitu vývojářů aplikací jako se to podařilo jeho konkurentům.

Podle Sinofskyho nemá Microsoft žádný plán kdy nový operační systém vydá, rozhodovat by měla "kvalita, ne datum".

 

Právě se děje

Další zprávy