Microsoft kasíruje dalšího výrobce telefonů pro Android

LP Fish
25. 10. 2011 15:35
Microsoft vlastní přes 18 000 různých patentů v oblasti softwaru. Licenční poplatky mu tak platí už 53 % výrobců zařízení běžících na platformě Android v USA. Bude na ní jednou Microsoft vydělávat víc?
Android, operační program pro chytré telefony od vyhledávacího giganta Google
Android, operační program pro chytré telefony od vyhledávacího giganta Google | Foto: Google.cz

Microsoft oznámil, že uzavřel dohodu s tchajwanskou společností Compal, která vyrábí chytré telefony a další "post PC" produkty. Dohoda zajišťuje legální užití operačního systému tabletů, čteček a dalších zařízení vyráběných Compalem, které běží na platformách Android nebo Chrome.

Operační systém Android, který zdarma šíří Google, považuje Microsoft dlouhodobě za produkt významně porušující jeho autorská práva. Podobný názor na Android měl i bývalý šéf Applu Steve Jobs.

Deset dohod, polovina přístrojů

Podle prohlášení zástupců Microsoftu je výsledkem dohody s Compalem také to, že se pod licencí Microsoftu ocitá 53 % veškerých výrobků s platformou Android v USA. Microsoft se na licenčních podmínkách už dříve dohodl s deseti společnostmi, mimo jiné s Quanta Computer, Wistron či Samsung.

Pokračuje tak v úspěšném tanci minovým polem patentového práva. Microsoft vlastní okolo 18 000 patentů v oblasti softwaru. Místo soudního sporu s ním volí většina výrobců raději dohodu a platby podle licenčních podmínek.

Větší zisk než s vlastním operačním systémem

Podle analytika společnosti Citi Waltera Pritcharda tak Microsoft platí například HTC - jeden z největších výrobců zařízení s Androidem - pět dolarů z každého vyrobeného kusu. Díky tomu Microsoft na telefonech s Androidem podle některých zdrojů vydělal až pětkrát víc, než na telefonech s vlastním operačním systémem Windows Phone.

Podle Pritcharda se však Microsoft snaží u dalších výrobců dosáhnout ještě vyšší ceny.

V případě že se s nimi výrobce nedohodne, čeká ho složitá právní bitva. K soudu jdou například Barnes & Noble a výrobci Foxconn International Holdings a Inventec, které Microsoft žaluje kvůli čtečce Nook. Pokračující soudní spor má Microsoft také se společností Motorola Mobility, kterou v srpnu koupil Google.

 

Právě se děje

Další zprávy