Microsoft a Google chtějí žalovat USA kvůli sledování

ČTK ČTK
1. 9. 2013 15:41
Firmy chtějí zveřejněním podrobnějších údajů hájit reputaci v oblasti ochrany soukromí uživatelů
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Microsoft

New York - Americké technologické společnosti Microsoft a Google pokračují v boji o právo na zveřejňování více informací o vládním sledování internetu. Hodlají proto zažalovat americkou vládu. Informoval o tom server AllThingsD.

Společnosti Microsoft a Google chtějí, aby mohly zveřejnit více informací o tom, jak řešily požadavky vládních agentur na poskytnutí údajů o svých klientech. Obě firmy jsou podle šéfa právních zástupců Microsoftu Brada Smithe "nadále znepokojeny pokračující neochotou vlády povolit zveřejňování dostatečných informací".

Microsoft, Google a další podobné společnosti získaly v červnu od vlády USA povolení zveřejnit jen počty požadavků, které obdržely od amerických úřadů v rámci monitorování uživatelů webu. Omezené povolení bylo slabé vítězství pro společnosti, které se vyrovnávají s dopady nedávného odhalení, že se podílely na utajovaných programech, jimiž americké tajné služby monitorovaly aktivity lidí na internetu či v síti mobilních telefonů.

Firmy chtějí zveřejněním podrobnějších údajů hájit svou reputaci v oblasti ochrany soukromí uživatelů. Vládní úřady však požadavky na zveřejnění podrobnějších údajů odmítají, protože by to podle nich mohlo poškodit bezpečnostní zájmy Spojených států.

"Věříme, že tyto údaje je možné zveřejnit způsobem, který zabrání bezpečnostním rizikům," uvedl Smith. "Dokud nebudou tyto informace zveřejněny, nebude diskuze o vládních praktikách a povinnostech poskytovatelů internetových služeb úplná," dodal.

Prohlášení v podobném duchu vydala rovněž společnost Google. "Ačkoli je vládní rozhodnutí zveřejnit souhrnné údaje o požadavcích bezpečnostních úřadů krokem správným směrem, zůstává kolem těchto požadavků příliš mnoho tajemství a je zapotřebí větší otevřenost," uvedla.

 

Právě se děje

Další zprávy