Megaupload žaluje Universal a bude vydávat hudbu

LP Fish
14. 12. 2011 12:25
Megaupload, online úložiště se 180 miliony registrovanými uživateli zažalovalo Universal za nelegitimní žádost o stažení jejich reklamního videoklipu z YouTube. Hodlá také rozjet vlastní hudební online vydavatelství.
Foto: Aktuálně.cz

Managment jednoho z největších internetových on-line úložišť Megaupload se dostal do ostrého konfliktu s vydavatelstvím Universal Music Group (UMG).

Vyčítá mu, že lživým tvrzením o vlastnictví práv k poslednímu reklamnímu produktu Megauploadu úmyslně brání jeho reklamní kampani.

Tenhle klip patří nám ...

Předmětem sporu je reklamní videoklip, ve kterém služby Megauploadu vychvalují rappeři P Didi, Kanye West, Will. i.am, Snoop Doggy Dog, The Game a Chris Brown a vedle nich i r´n´b divy Mary J Blidge a Alicia Keyes.

Producent Printz Board navíc do výsledného tracku vmíchal i vokální linku Macy Gray.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Vizuálně jde jednoznačně o reklamu na Megaupload. Přesto bylo video poté, co ho firma odeslala na YouTube, ze serveru staženo. Universal proti němu totiž vznesl autorské nároky.

To rozezlilo zakladatele Megauploadu Kima Schmitze, známého také pod pseudonymem Kim Dotcom. "Megaupload vlastní všechno v tom videu a máme podepsané smlouvy se všemi vystupujícími umělci," řekl pro Torrentfreak.

"Posílají nelegitimní žádosti o stažení obsahu, jehož práva nevlastní. Záměrně sabotují tuto virální kampaň. K tomuto obsahu nevlastní žádná práva. Vyhrazujeme si podniknutí právních kroků. Ale chtěli bychom jim ještě dát možnost omluvit se."

Frontální útok

Megaupload - podobně jako jeho česká obdoba Uloz.to - už dřív čelil útokům ze strany vlastníků autorských práv. Asociací nahrávacího průmyslu Ameriky (RIAA) byl označen za "darebáckou" stránku podporující pirátství. A i když Megaupload prohlašuje, že pružně reaguje na žádosti o stažení, pirátský obsah na jeho stránkách zcela jistě najdete.

V pondělí však Megauploud na svých stránkách zveřejnil prohlášení, ve kterém oznámil rozjezd nové služby Megabox, prostřednictvím které budou umělci svoje skladby prodávat přímo, bez smlouvy s velkými vydavatelstvími. Megabox jim na rozdíl od nich nabízí 90 procent zisku. Megaupload zároveň v prohlášení vyzývá k boji proti korporacím, které cenzurují internet.

Žaloba na Universal byla podle serveru Torrentfreak podána ve středu.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy