Megaupload: Data uživatelů jsou na dva týdny v bezpečí

LP Fish
31. 1. 2012 12:40
Megaupload má zmražené finance a nemůže platit nájem za servery. Hrozí tak, že data všech uživatelů budou vymazána. Právníci tvrdí, že by tak mohly zmizet i důležité důkazy o nevině jejich klienta.
Anonymous se mstí za zavření Megaupload.com
Anonymous se mstí za zavření Megaupload.com | Foto: Aktuálně.cz, Anonymous

Kauza Megaupload se začíná komplikovat. Podle federálních žalobců už jsou všechny důkazy zajištěny. Dali proto souhlas k tomu, že se od čtvrtka mohou začít mazat data ze serverů, za které teď Megaupload nemůže platit.

Právníci šéfa Megauploadu a hlavního obviněného v kauze Kima "Dotcoma" Schmitze ale rychle dohodli s provozovateli serverů dvoutýdenní odklad.

Vymazání dat Megauploadu - obviňovaného kromě jiného také z porušování autorských práv - by totiž podle nich mohlo zkomplikovat obhajobu jejich klienta u soudu.

Zablokované účty

Proč by se vlastně měla data mazat? Problém je v tom, že Megaupload po zmražení veškerých financí obviněných i celé firmy nemůže platit za servery ponajaté k ukládání dat a jeho partneři - Carpathia Hosting a Cogent Communications - tak mohou data neplatícího zákazníka vymazat.

Podle obviněných přitom má více než milion jejich klientů na serveru uložena legální soubory: především osobní data, rodinné fotografie, či kopie dokladů.

Podle právníků Megauploadu mohou při mazání zmizet také fakta, která mají obhajobě pomoci dokázat, jak populární server na sdílení fungoval. Situace by se podle nich měla řešit tak, aby se zajistily všechny dostupné stopy.

Ublížit zákazníkovi

Americké úřady přitom trvají na tom, že nemohou pomoci. Podle Guardianu vyšetřovatelé tvrdí, že při zátahu zkopírovali ze serverů určitá data, ale neudělali si fyzické kopie. A poté, co vypršela platnost příkazu k prohlídce, už prý nesmí na data sáhnout.

Zástupce obviněných Ira Rothken pro Guardian uvedl, že právníci jeho firmy jsou v neustálém spojení s prokuraturou a snaží se zabránit smazání uživatelských dat z Megauploadu.

"Jsme opatrně optimističtí v tom, že Spojené státy stejně jako Megaupload nechtějí udělat nic, co by ublížilo normálnímu zákazníkovi. V tomhle duchu snad bude přijata dohoda," řekl Rothken.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy