Manhunt 2 - vykleštěný, ale stále brutální

Lukáš Bašta
14. 9. 2007 0:00
Jaký tedy nakonec Manhunt 2 bude?
Foto: Hratelně.cz

Recept na kaši: Oškrábete a uvaříte několik brambor, rozšťoucháte je, vhodíte máslo, mléko, jemně osolíte a mícháte tak dlouho, dokud nemáte úplně jemnou kašičku. V Manhuntu však vezmete páčidlo a někomu prostě na kaši palici rozmlátíte. Pokud mezi tím nevidíte rozdíl, asi máte zaděláno na problém...

Kauza kolem Manhuntu 2 se na internetu propírala stejně jako spodnička Paris Hilton. Původně měl vyjít se začátkem prázdnin, ale vrásky vývojářům udělaly ratingové komise, které hru ohodnotily jako Adults Only - pouze pro dospělé. Díky tomu prodeje odmítlo jak Nintendo, tak i Sony, nemluvě o samotných prodejcích. Manhunt 2 byste tak našli snad jen v sexshopech a na lepších benzínkách.

Foto: Hratelně.cz

To se Rockstar Games ani Take Two samozřejmě nelíbilo, nicméně jejich výkřiky o tom, že jde o umění a zábavu pro dospělé, jim byly k ničemu. Po několika týdnech tahanic a názorových výměn vyšla tisková zpráva, že Manhunt 2 dostal rating Mature a tak kdokoliv starší 17ti let bude moci koncem října vyrazit na prodejny. Co se během těch měsíců stalo a jak vypadá Manhunt 2 dnes?

Foto: Hratelně.cz

Tati, tati, co je to ten menhant?
Začněme od začátku. V Manhuntu teče krev po hektolitrech, lidé jsou mučeni a bizarně vražděni, přičemž většinu konání má na svědomí sám hráč. V prvním díle jste se stali vězněm odsouzeným k smrti, jenž se však probudí v kulisách města, které ovládá chlípný režisér a pro pobavení nabádá svoje loutky k zabíjení.

V druhém díle se stanete vládním vědcem, Danielem Lambem. Ten pracoval na přísně tajném vládním projektu, nicméně jediné, co mu po něm zůstalo, byla pořádná kocovina, mrtvá rodina a teplé místečko v blízkém blázinci. Jedné noci však bouřka vyhodí pojistky, cely sanatoria se otevřou a všechna možná individua začnou volně pobíhat kolem. Daniel může zjistit, co se mu doopravdy stalo.

Foto: Hratelně.cz

Injekční stříkačka a nožík
Jeho první kroky tak vedou kolem vyšinutých spolubydlících. První na něj močí, druhý hází zvratky a třetí? Ten se jenom pěkně pohupuje u stropu. Za rohem Daniel najde injekční stříkačku a o kousek dál svoji první oběť. S mottem zabij nebo budeš zabit si dá s popravou na čas, aby mohl vraždit tím nejbrutálnějším způsobem - svoji oběť srazí k zemi, injekci jí bodne do hlavy a pak vstříkne koňskou dávku, kterou rozhodně lékař nepředepsal, trocha cukání a první zářez má Daniel na pažbě.

Hlavním cílem je dostat se co nejrychleji pryč. Na chodbách vrcholí vzpoura, výkřiky a nadávky podmalovává spuštěný poplach a Daniel míjí zřízence, kteří se snaží všemi dostupnými prostředky udělat pořádek. Je pro něj lepší plížit se temnými kouty a pomalu vraždit než se pouštět do přímých konfliktů, přeci jenom v pěstním souboji může dostat pořádnou nakládačku. Cestu mu naštěstí zjednoduší nůž, jímž hlídky pobodá do obličeje a břicha nebo jej někomu zabodne do oka a pak mu podřízne hrdlo. Konečně se dostane na dvorek a vleze do popelářského auta, které jej odveze do nedalekého městečka.

Foto: Hratelně.cz

Igelitka, páčidlo a poklop od kanálu
Tam je i jeho rodinný domek plný starých, velmi bolestivých vzpomínek a halucinací. Nicméně cesta k němu není bezpečná, musí překonat několik stráží, ať je již pobodá střepem nebo použije další starou známou z minulého dílu, klasickou igelitku. Tu oběti přetáhne přes hlavu a dá jí několik dobře mířených teček pěstmi a lokty. Mnohem efektivnější je však k popravám páčidlo, které může někomu zabodnout do hlavy, povalit jej a udělat mu z mozkovny lančmít.

Úplně nejlepší v tomhle ohledu je ale využití prostředí. Musí si jen chvíli počkat, až vyhlídnutá osoba dojde na dané místečko, v tomto případě třeba otevřený kanál. Daniel jí pak praští do hlavy, borec spadne na všechny čtyři a Daniel ho kopanci do rozkroku dokope ke kanálu, aby ho pak přetáhl kovovým víkem a tělo samo spadlo do stoky. Čistá práce, za kterou bude Daniel jistě pochválen slušným skóre.

Foto: Hratelně.cz

Kleštičky na kouličky
Nicméně tohle je jen špička ledovce. Časem se třeba podívá do chlípného sado-maso salónu, jenž je plný perverzů a sexuálních deviantů v latexových kompletech. Ti se v jednotlivých místnostech oddávají rozkoším ať již spoutaní nebo naopak s motorovou pilou v ruce, kdy porcují nějakého nebožáka, jemuž zrovna ten den nepřál horoskop. Danielovi se také dostanou do rukou zbraně obzvláště vypečené, kdy s kleštičkami nepříteli uštípne genitálie a krvavé kousky znechuceně otřepe.

Snad již máte nějaký obrázek o tom, jaký Manhunt 2 byl, nicméně stačilo několik chytrých zásahů, jisté scény se upravily, jiné s chirurgickou přesností vystřihly a máme tady "novou" hru. V upraveném Manhunt 2 tak uvidíte veškeré popravy se spoustou barevných filtrů, v roztřesené kameře. Krev stále bude cákat na vaši obrazovku, oběti budou pořád křičet a Daniel bude dělat věci, za které by ho kurátor nepochválil, nicméně to již nebude tak jasné jako dřív.

Foto: Hratelně.cz

Ořezaný, ale stále brutální
Rozdíl bude v tom, že již nebudete mít tak jasnou představu, copak nepěkného to tam Danny zrovna vyvádí, a hlavně, celé to dění bude zase trochu více odtrženo od reality a bude blíže mysli vyšinutého zabijáka. Scény, které zmizely úplně, patří právě mezi těch několik "extra vypečených" z S&M salónku. Nevíme, jestli kleštičky zůstanou, nicméně je zřejmě neužijeme tak, jak to původně autoři plánovali.

Vše ale nasvědčuje stále tomu, že i přes to bude Manhunt 2 patřit mezi nejbrutálnější herní tituly. Co je na tom ale ještě lepší, mělo by jít i o slušně odvedenou hru, s kvalitním příběhem a hororovou prezentací, kdy se obraz neustále chvěje a barvy blbnou stejně jako na stokrát sjeté VHSce. Důležitou roli ve hře však bude hrát i humor.

Například v jedné scéně připraví Danny maskovaného borce o hlavu, aby ji o kus dál ukázal u bezpečnostních dveří. Danny zaklepe, otevře se kukátko a zpoza dveří se ozve: "Georgíku, Pojď dál!". Jaké je to ale překvapení, když tam stojí Danny s uříznutou hlavou v ruce. Borec pak stačí zařvat jen "COS TO UDĚLAL GEORGÍKOVI!" než na vás zaútočí. Když mu chvíli na to budete dávat nakládačku baseballovou pálkou, bude skrze svoji koženou masku cedit něco ve stylu "já ale nerad dělám otroka". Holt Rockstar Games.

Článek vychází ve spolupráci se serverem GamePro

 

Právě se děje

Další zprávy