LOST - slavný seriál přichází na mobilní telefony

Martin Pavlíček, MobilHry.cz
9. 4. 2007 0:00
Představte si, že se probudíte na pláži po pádu letadla. A nikdo se nemá k tomu, aby vás zachránil. Uvnitř: DEMO
Foto: Touchstone Television

O hře Ztraceni, která byla vytvořena na motivy stejnojmenného seriálu, jsme vás nedávno informovali. Šlo o článek nesoucí se ve velmi pozitivním duchu - za což se s odstupem času v žádném případě nemusíme stydět. Do rukou se nám totiž konečně dostala finální verze titulu, která pouze potvrdila náš odhad: na mobilech je dobrodružství party kolem Jacka stejně návykové jako v televizi!

Ztraceni v herní podobě jsou přesnou kopií seriálu. Momentů, které znáte z televizní předlohy, zde najdete nepočitatelně. Pocit déjà vu se však nedostaví ani jednou. Pasivní role diváka totiž tentokrát nehrozí, neboť se veškerého dění zúčastníte z přední linie. Konkrétně se převtělíte do Jacka, neoficiálního vůdce všech Ztracených. A předem vás můžeme uklidnit, pokud jste se těšili, že se setkáte i s ostatními členy týmu. Fakt, že můžete ovládat pouze jednu z hlavních postav, ještě neznamená, že se nebudete bavit. Pohled na dobrodružství z Jackových očí je dostačující. O zbytek osazenstva ostrova navíc nebudete připraveni úplně. Po čas svého putování hrou budete na známé postavy narážet doslova na každém rohu. A stejně doslovně pak budete při každém úkolu využívat jejich pomoci.

Foto: Touchstone Television

#hodnoceni

Stejně jako v seriálu je i hra založena na jedinečnosti každého ze ztroskotanců. Ten umí to a ten zas ono. A pokud dáte dohromady hlavy všech hrdinů (samozřejmě s patřičným rozběhem), dokážete i nemožné. O co půjde konkrétně, to bychom neradi prozrazovali. Buďto bychom vás připravili o překvapení (to v případě, že o Ztracených na tomto místě slyšíte, respektive čtete poprvé) nebo bychom (pakliže znáte důvěrně seriál) omílali stará známá fakta. Pokud patříte do druhé skupiny, je vám asi jasné, jakým směrem se budou jednotlivé mise ubírat. Ostatním napoví žánrové zařazení hry - tvůrci ji označují za "mix akce a adventury se survival prvky". V praxi to znamená asi tolik, že hra probíhá ve třech fázích. Nejdříve se prostřednictvím animací (mimochodem velmi pěkných, dost možná nejhezčích, jaké jsme zatím měli to štěstí vidět) dozvíte, co máte dělat. Následně spolu s kolegy vymyslíte nejlepší řešení, abyste je na samý konec mohli provést. Až se tak stane, celý proces se spustí nanovo. A s novým úkolem přijdou nové výzvy, nové pocity a především další vlna zábavy.

Výhodou hry je paradoxně to, že se na rozdíl od seriálu nemohli autoři soustředit na detaily jednotlivých charakterů. Jste jednoduše vrženi přímo do děje a na vysvětlování toho, kdo je Jack, co umí, proč nemá rád Sawyera a jak moc blízká je mu Kate, není čas. Úkoly se střídají rychleji než šéfredaktoři konkurenčních časopisů a vám nezbývá než je plnit. Ve zpracování úkolů bychom sice jednu drobnou chybku našli - jste voděni za ručičku a pro vlastní seberealizaci není prostor - nicméně nejde o nic, co by výrazným způsobem narušovalo celkový dojem. Ba co víc, nízko posazená laťka obtížnosti má i pozitivní vliv - minimalizuje pasáže, kde byste v jiných hrách tápali nad tím, co máte dělat. Nainstalujete, spustíte a bavíte se okamžitě.

Foto: Aktuálně.cz

Na plnění úkolů máte dostatek času, nejste nijak limitováni. Kupodivu to vůbec není demotivující, i tak má v sobě hra zakomponováno mnoho prvků, které vás nutí k co možná nejrychlejšímu plnění misí. Opět musíme sáhnout po rozdělení na ne/znalé seriálové předlohy. Ti, co se Ztracenými již měli tu čest, budou motivováni zápletkou z pera autorů seriálu (základ je samozřejmě stejný, krom toho, že si jej zopakujete, se ale dozvíte i některé detaily, o nichž zatím nepadla ani hláska); nováčky ohromí nebývalý spád hry (úkoly se často mění; příběh, který je dávkován po malých, ale o to intenzivnějších dávkách, má i pro ně překvapivé kouzlo). Příjemné je, že se autoři neomezili pouze na akční pasáže a dostatek prostoru věnovali i logickým úkolům (klasické puzzly v čele s posouváním kamenů), potažmo stealth prvkům. Opět po nás ale, ve vlastním zájmu, nechtějte konkrétní příklady.

Celkově se hratelnosti nedá nic vytýkat; kombinuje v sobě totiž všechna tři důležitá "P". Potěší, pobaví a překvapí. A co je nejlepší, všeho se vám bude dostávat v pravidelných dávkách. Bohužel si ale dobrodružství na rádoby pustém ostrově neužijete tak, aby vás bolely palce. Nehrozí dokonce ani lehké otlaky - pomyslný zvonec odbije konec už po pár hodinách. Záleží ovšem na šikovnosti: autorovi recenze se podařilo zdolat nástrahy ostrova za pár desítek minut, najdou se v redakci ale i tací, kterým hra vydržela mnohonásobně déle (ze slušnosti nebudeme jmenovat, abychom se Martina Havlíčka nedotkli). Na druhou stranu ale musíme dodat, že vlastně můžeme být za kratší hrací dobu rádi. Nestačí se dostavit stereotyp, a tak si můžete hru jedním dechem vychutnat celou. A když si k báječné hratelnosti přičtete ještě bez nadsázky dokonalou grafiku? Není co řešit. Žádná jiná hra v sobě nemá podobné kouzlo... a žádná jiná nemá tak detailní grafiku, že jsou vidět i pohyby hrudníku při dýchání hrdinů. A žádná jiná nás už dlouho nepřekvapila tak kvalitní lokalizací. Žádná jiná...

Článek vznikl v rámci spolupráce s portálem MobilHry.cz

2007 Gameloft. All Rights Reserved.

 

Právě se děje

Další zprávy