Kvalitní monitory na úpravu grafiky stojí víc než 3D

Adam Fiala
1. 12. 2011 3:44
Obchody nabízejí nepřeberné množství monitorů. Některé se víc hodí na sledování filmů, jiné uhranou svou velikostí

Před nákupem nového monitoru je potřeba se zamyslet, jestli využijete kvalitní podání barev, dobrý kontrastní poměr a speciální funkce. Anti-reflektivní technologie se hodí u každého, ale pravidelná kalibrace je něco, co obyčejný uživatel domácího počítače nepotřebuje. Zvláštní péči si zaslouží počítačoví hráči, ale také uživatelé grafických programů. Kdo podlehl mánii 3D, na toho také dojde. 

Monitor vhodný na video či práci s grafikou

Myslíte-li to s grafickými pracemi vážně a chcete počítač, který už na první pohled pomáhá, aby zobrazované barvy byly takové, jaké mají být, věnujte pozornost monitoru Eizo CG275W-BK. Tenhle kousek rozhodně nepatří mezi nejlevnější, cena se pohybuje okolo šedesáti tisíc. Z designového hlediska je doplněn postrannými, stínícími panely, které blokují různorodé světlo z okolí. Napomůže to i při sledování filmů, ale kvůli tomu neutratí člověk takové množství peněz. Popravdě, podobné zařízení však člověk vyrobí i lepenkové krabice.

Zajímavý je tak integrovaný kalibrační senzor, automatická kalibrace, flexibilní stojan, 27 palců plochy v širokoúhlém režimu. Komu jde o dobré pokoukání, ale není boháč, spokojí se s čtyřiadvaceti palci a monitorem značky Dell typu U2410. Má kvalitní reprodukci barev, anti-reflektivní povrch, široké spektrum pozorovacích úhlů a dynamický kontrast 80 000:1.

Monitory pro videohry

Je-li sháňka po vhodných monitorech určených pro excelentní herní zážitek, na trhu jsou k mání monitory značky Eizo. Čtyřiadvacetipalcový monitor Eizo FX2431-BK díky speciálním režimům Game a Thru umožňuje rychlou odezvu. Kontrastní poměr dosahuje hodnoty 2000:1, je-li nastaven maximální jas 360 cd/m2. Vhodnou výbavou dnešních dnů je i technologie Auto EcoView, který automaticky kontroluje příznivou hladinu jasu, aby se zbytečně neplýtvalo energií.

Monitor užije i filmový nadšenec, přístroj podporuje službu PiP, tj. obraz v obraze, kdy lze současně sledovat dvě videa. Připlatíte si za něj dvaadvacet tisíc korun. O dvanáct tisíc levněji vyjde model Eizo FS2331-BK. Taky disponuje technologií EcoView,je o palec menší, standardní kontrastní poměr 3000:1.

Největší monitory

Samsung Syncmaster S27A550H LED
V obchodech narazíte na monitory, jejichž nejzazší velikost úhlopříčky končí na dvaceti sedmi palcích. I to je už dostatečně velké rozlišení, aby to ustálo jak film v prvotřídní HD kvalitě, tak prostor pro simultánní práci. Samsung pustil na trh tento model, který vyrábí i s úhlopříčkou 23 palců. Kromě těch pár palců však sdílí stejné parametry.

Nejčastěji doporučuji monitor Samsung PX2370 a u toho asi zůstanu. Samsung Syncmaster S23A550H LED se předvedl dobře a cena není špatná, ale ve srovnání s předchůdci nemá šanci. Disponuje však komplexním řešením obrazových prvků jako menu, barvy se vyhýbají velkým problémům a filmy i hry na něm vypadají v pořádku. Kdyby jenom neměl zlozvyk potlačovat jasné barvy, přičemž příliš tlačí na zelenou, a kdybychom se dočkali lepší nabídky spojovacích portů." Eric Franklin, CNet.com.

3D monitory

Samsung S27A750D
Když přijde na design samotných monitorů, chovali se lidé ze Samsungu vždycky jako inovátoři. Ani nyní neselhali a posunuli pomyslné hranice dál. Palec tlustá obrazovka, většina elektroniky schovaná v základové části. I ta působí díky svému lesklému, kovovému krytu atraktivně. Výhodou je i technologie Ultra Clear. Ta napomáhá snížit dopad odrážejícího světla a v případě tohoto modelu funguje mnohem lépe než jiné anti-reflektivní metody. Předností monitoru je samozřejmě zabudovaný 3D systém a frekvence 120 Hz. Během hry v režimu 2D byl obraz velmi plynulý, snadno trumfnul jiné LCD. 3D se neobešlo bez much, ale nabízí velmi zábavný způsob pojetí her." PC Monitors.org.

V Čechách pořídíte tento typ monitoru za patnáct tisíc korun. Levnější variantu nabízí LG - D2542P za osm tisíc a D2770P za devět a půl tisíce korun.

 

Právě se děje

Další zprávy