Kuriózní pokerový slang

Jaroslav Tuček
12. 7. 2007 0:00
Texas hold´em je také dobrá zábava.

Všichni ti, kteří již pronikli do tajů sedmi karetního pokeru se společnými kartami mi jistě dají za pravdu, že se jedná o zábavu par excelence. Když se navíc sejde dobrá partička, člověk nehledí na hodinky a může u této hry vydržet nezřídka třeba celou noc. Pokud budete hrát karty v americké společnosti a budete mít štěstí na inteligentní patrony veskrze dobře naložené a se smyslem pro humor, potom si třeba ani neuvědomíte, že hrajete tuhle hru už dobrých pár hodin. Zpestřením a zajímavým kořením již tak zábavné konverzace u hold´emu mohou být, a často také i jsou, hlášky, týkající se jednotlivých karetních kombinací.

Většinou se jedná o vtipné pojmenování dvojic karet, které může vycházet například z jejich herní síly, výslovnosti či vizuálního působení na hráčské publikum. Protože se poker vyvinul do dnešní moderní podoby v Americe, nepostrádají samozřejmě tato pojmenování i významy spjaté s americkými reáliemi. Často se jedná také o hodně kuriosní označení, které u hráčského publika předpokládají i jisté vzdělání a všeobecný přehled. Zkusme nyní z této pitoreskní lingvistické studnice vytáhnout alespoň ty nejzajímavější jazykové kousky.

Do jakési fonetické skupinky označení karetních dvojic patří třeba celá řada pojmenování karet vycházejících ze skutečnosti, že tyto dvojice obsahují dámu nebo krále. Tak například karty K7 mají přezdívku Columbia River zkrátka z toho důvodu, že tato řeka je proslulá výskytem lososů a King Seven zní v angličtině podobně jako King Salmon. Kombinace K9 se nazývá Dog zase proto, že se vyslovuje podobně jako Canine, což je anglické adjektivum s významem psí.

Opět kvůli výslovnosti existuje pro K4 přezdívka Fork (angl. vidlička) a pro K8 zase ženské jméno Kate, což je podobný případ jako u K10 zde se jedná zase o zdrobnělinu Katie, protože pokerový zápis této karetní dvojice je KT. Karty KJ mají ve stejné barvě přezdívku KOJAK ne kvůli inspektorovi, kterého hrál Telly Savalas, ale opět z čistě výslovnostních důvodů. Do stejného fonetického pytle patří dvě karetní dvojice obsahující místo krále dámy: pro kombinaci Q8 se vžilo pojmenování Kuwait a dvojice Q9 bývá označována zajímavou přezdívkou Quinine, což je lék proti malárii.

Z přezdívek, které vycházejí z visuálních dojmů hráčů jsou určitě nejznámější výrazy pro dva kluky (JJ = fish hooks/rybářské háčky), dvě čtyřky (44 = sailboats/plachetnice), dvě sedmičky (77= hockey sticks/hokejky), dvě šestky (66=cherries/třešně), dvě dvojky (22=swans/labutě) a především pro dvě osmičky (88 = snowmen/sněhuláci). Není bez zajímavosti, že tato posledně jmenovaná kombinace má i vtipnou českou analogii sněhuláky v létě, která se ovšem váže k pojmenování dvou 33. Pro dvě trojky se v americkém vizuálním slangu vžilo pojmenování crabs (mořští krabi).

Interesantní skupinou přezdívek je ta, do níž patří pojmenování, která jsou reakcí hráčského publika na relativní sílu pokerových kombinací. V tomto smyslu nelichotivé označení SHIP (Shittiest Hand In Poker) se například vžilo pro pár kluků (JJ). Do této skupiny patří také Anna Kurnikovová, což je přezdívka pro kombinaci AK, kterou takto s trochou nadsázky poprvé použil pokerový komentátor Vince Van Patron v průběhu přenosu jednoho z WPT turnajů. Pro ty, kteří se neorientují v tenisové problematice pouze dodávám, že zmíněná přezdívka komentuje skutečnost, že tato ruská tenistka ve své kariéře nevyhrála jediný velký turnaj. A ruku na srdce: kolikrát se vám asi při pokeru podařilo proklít AK s povzdechnutím, že tato kombinace sice vypadá hezky, ale nikdy nevyhrává?

Podobné to asi bude s dvojicí 22, pro kterou se v pokeru vžilo ono okřídlené deuces never loses, čili dvojky nikdy neprohrávají. V tomto případě ale přece jen více půjde o zbožné přání, které má své kořeny v hezkém pořekadle. V souvislosti s relativní silou pokerových kombinaci bych na tomto místě ještě uvedl dvě přezdívky, které se také často používají. Pro listy Q7 se vžilo pojmenování Computer Hand zkrátka proto, že se jedná z matematického hlediska o kombinaci, která pro svou herní váhu leží někde uprostřed mezi všemi ostatními. Mezi naprosto nejhorší startovní kombinace zase patří sestava 72, která má přezdívku Beer Hand. S takovými kartami může totiž začít hru o větší peníze pouze člověk, který má již dost vypito a v případě výhry by snad měl všem u stolu zaplatit pivo.

Následující přehled obsahuje další nejčastější slangová pojmenování kombinací ve hře texas hold'em. Pokud je logika původu těchto často pitoreskních názvů známa, je naznačena v závorce. Další příklady nejúžívanějších slangových pojmenování pokerových kombinací ve hře texas hold'em:

AA = American Airlines (podle známých aerolinek)
AK = Big Slick (původně pro AK v pikách, dnes již obecně pro AK)
AK = Black Jack (podle výherní kombinace v kasinové hře blackjack)
A8 = Dead Man's Hand (Wild Bill Hickok držel údajně v ruce v okamžiku své smrti v ruce dvě černé osmičky a dvě černá esa)
KK = cowboys
JT = Cloutier (podle jmen známého profesionálního hráče T.J.Cloutiera)
99 = Wayne Gretzky (podle čísla dresu legendárního hokejisty)
75 = Heinz (podle 57 druhů světoznámé značky kečupu)
52 = Bomber (podle vojenského letadla B-52)
54 = Moneymaker (Chris Moneymaker zvítězil s touto kombinací v hlavním turnaji WSOP v roce 2003)
96 = Dinner for Two (dospělí již jistě budou vědět)
94 = Gold Rush (podle zlaté horečky v San Francisku v roce 1849)
55 = speed limit (časté omezení rychlosti v mílích na amerických silnicích)

Jedno vůbec z nejkurióznějších slangových pojmenování má dvojice karet J4 . Kluk se čtyřkou se označuje jako FLAT TYRE, čili prázdná pneumatika. Původ tohoto pojmenování nám bude jasný hned poté, co si položíme anglickou otázku:" What's a jack for?". Pro méně lingvisticky zasvěcené dodejme, že se neptáme k čemu je karetní kluk, ale chceme odpověď na otázku k čemu je hever.

 

Právě se děje

Další zprávy