Kradení povinných sázek - Stealing Blinds

Petr Smrž
25. 10. 2007 0:00
Naučíme vás, jak krást. Žetony samozřejmě...
Foto: Hratelně.cz

Úspěšné kradení blindů je klíčová dovednost k vítězství v pokerových turnajích. A nezáleží na tom, zda se jedná o sit&go nebo multi table turnaje. Ale co to vlastně kradení povinných sázek neboli blindů vlastně je?

Nacházíte se v pozdější fázi turnaje u stolu s dalšími deseti hráči, sedíte na pozici dealera a všichni hráči před vámi složili karty. Právě v tuto chvíli je čas pokusit se zbylým hráčům ve hře (hráči na pozici small a big blindu) "ukrást" žetony. Jak na to? Prostě vsadíte několikanásobek big blindu a doufáte, že oba hráči složí karty. Pokud tak opravdu udělají, tak jste jim úspěšně ukradli blindy. Zdá se vám to jednoduché? Nenechte se mýlit. Může se stát spousta věcí, které vaši krádež mohou pěkně zamotat, ale hezky všechno popořádku.

Kradení blindů není tolik důležité v počátečních fázích turnajů, ale v těch pokročilých je nezbytně nutné tuto taktiku ovládat, jinak prostě turnaj nevyhrajete. Postupem času, kdy se povinné sázky zvyšují, je dobré v průměru alespoň jednou za kolo blindy "ukrást". A to z toho důvodu, aby se váš bank v každém kole neztenčoval, ale právě naopak, aby se zvětšoval.

Důležité je také, v jaké pozici se nacházíte. Pokud jste na pozici dealera, jste na ideálním místě pro kradení blindů. Pozice o jedno či dvě místa před dealerem také nejsou tak špatné. I z místa small blind se dá docela dobře zaútočit na žetony hráče sedícího na big blindu. Naproti tomu pokoušet se krást blindy ve středních pozicích a nebo dokonce v počátečních pozicích není moc dobrý nápad. Ale představme si situaci, že sedíte na jedné z brzkých pozic, jste chipleader ( hráč s nejvyšším bankem) a vsadíte při no-limitu pěti násobek big blindu?

Myslíte si, že někoho ze soupeřů napadne, že jen kradete blindy? Spíše si ostatní hráči budou myslet, že máte opravdu silné karty, i když vlastně nemáte nic. Ano i tak se dají ukrást blindy. Ale varujeme vás, nedělejte to často!!! Ale pokud si věříte, tak proč to nezkusit. Obecně mějte na paměti, že čím více hráčů hraje po vás, tím větší je pravděpodobnost, že alespoň jeden Vaši sázku dorovná.

Dají se krást blindy s jakýmikoliv kartami? Ano dají, ale...Co když vás jeden z hráčů na blindech dorovná? Co si pak počnete s kartami 2-5?? Proto si pečlivě vybírejte karty, s jakými se blindy pokoušíte ukrást. Pokud máte karty A-x, K-x v barvě, pak není co řešit. jděte do toho! Pokud máte spojené karty v barvě, např 5-6, 8,9 a nebo dokonce i 10-8, Q-10 i pak můžete úspěšně krást blindy. Karty typu 10-10 až 6-6 ale i třeba i nižší páry se dají také dost dobře použít. Obecně platí, že pokud máte slušné outs, pak kradení blindů může být úspěšné.

Můžu krást blindy u každého stolu? Ano můžete, ale...Co když na pozici small a big blindu sedí hráči, kteří pokaždé dorovnávají bez ohledu na to, jaké mají karty? Kradení blindů je velmi produktivní především u pasivních stolů. A i to souvisí s tím, že v čím pozdější fázi se turnaj nachází, tím se hraje méně kombinací a tudíž je kradení blindů úspěšnější.

Dost podstatný faktor, zda budete úspěšní při kradení blindů, je velikost vašeho banku. čím vyšší bank, tím je to samozřejmě lepší. Musíte si totiž položit otázku, co se stane, pokud bude váš pokus neúspěšný. Budete mít ještě dostatek žetonů na další pokračování ve hře? Obecně se doporučuje mít bank minimálně o velikosti desetkrát větší, než je big blind. Pokud máte bank menší, hrozí to, že se některý z hráčů pokusí vaši sázku navýšit s cílem donutit vás jít all-in a to se vám opravdu nechce. Také není příliš prozřetelné pokoušet se ukrást blindy soupeři, který má více žetonů než vy, né-li přímo několikrát více žetonů.

A na závěr ještě důrazná varování:
Nepokoušejte se krást blindy v počátečních fázích turnajů. Blindy jsou nízké, příliš nezískáte, naopak můžete příliš ztratit!
Nekraďte blindy příliš často, bude to až moc nápadné a je jen otázkou času, kdy si na vás někdo "počká" s trochu silnější kombinací. Vše, co jste si do té doby pomaloučku "nakradli", může být najednou pryč.
Také si velice pečlivě vybírejte karty, s kterými se pokusíte blindy ukrást

 

Právě se děje

Další zprávy