Konzumace dat skokově roste, mohou za to smartphony

Tereza Holanová Tereza Holanová
1. 8. 2012 13:42
Množství dat, která protečou sítí, se znásobilo, shodují se poskytovatelé
Foto: VISA

Praha - Objem dat, která uživatelé přenesou, se v posledních letech rekordně zvyšuje, shodují se poskytovatelé připojení.

Za masivním rozvojem přitom podle nich stojí hlavně nástup chytrých telefonů, které jsou čím dál populárnější. Na druhou stranu firmy nemají strach, že by možnost připojit se online přes smartphone nějak ohrozil klasický pevný internet.

Nárůst hlásí všichni

U zákazníků společnosti UPC proteče měsíčně sítí v průměru 16,83 PB (petabytů) dat. Telefónica Czech Republic nyní hlásí dokonce 24 PB za měsíc, což je o třetinu více než před rokem.

Na jednoho klienta u Telefónicy měsíčně připadá v průměru 30 GB dat. "V roce 2009 to bylo méně než polovina," uvádí skupina ve své tiskové zprávě. V případě UPC je to 40 GB, což je desetkrát více než před pěti lety.

Firmy T-Mobile a Vodafone redakci Aktuálně.cz konkrétní čísla nesdělily. Jak ale řekla mluvčí T-Mobile Martina Kemrová, mezi lety 2010 a 2011 se objem dat zvýšil o 718 procent. Stejné množství jako v roce 2011 pak uživatelé letos zvládli přenést jen za prvních pět měsíců.

V případě Vodafone se objem přenesených dat za poslední tři roky zvýšil dvaatřicetinásobně.

Díky mobilům více stahujeme

K obrovskému přírůstku přispěla hlavně rostoucí popularita chytrých telefonů, tabletů nebo netbooků, ze kterých se lze připojit na internet. To je mimo jiné dané i jejich klesající cenou.

Například u Vodafone nyní využívá datové služby každý čtvrtý zákazník. "Nejvíce dat stahují měsíčně uživatelé s operačním systémem iOS, následuje Android, Windows, Bada a Symbian," doplňuje mluvčí skupiny Adéla Konopková.

Podle Martina Krautwursta z UPC Česká republika navíc nárůst provozu v posledních dvou letech souvisí s navyšováním rychlosti na datové síti či zprovozněním některých nelineárních video služeb.

"Ty pak tvoří, pokud se týká objemu přenesených dat ze sítě Internet k uživatelům, téměř čtyřicet procent objemu dat," upřesňuje zástupce UPC.

Smartphonů se nebojíme

Jak se ovšem poskytovatelé připojení shodují, na klasický internet přes fixní linky chytré telefony nemají vliv. "Obě služby se naopak doplňují," reaguje Blanka Vokounová z Telefónica CR. Souhlasí i mluvčí T-Mobile, který nepředpokládá, že by se tyto dvě oblasti navzájem kanibalizovaly.

O pevném připojení logicky nepochybuje ani UPC Česká republika - podle Krautwursta zůstane mobilní internet pouze doplňkovou službou.

To potvrzují také čísla, která minulý týden zveřejnila Telefónica. Počet zákazníků, kteří využívají vysokorychlostní internet xDSL, se tu v letošním prvním pololetí meziročně zvýšil o 6,3 procenta na 894 tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy