Killzone 2 - válečné peklo se vrací

Pavel Kovalančík
17. 12. 2008 0:00
Lákavý mix dobrých FPS
Foto: Hratelně.cz

Někteří z vás si jistě pamatují drsnou pochmurnou střílečku od Guerilla Games Killzone, kterou jsme měli možnost hrát na PlayStation 2. Hra ačkoliv nebyla dokonalá a měla leckterou chybičku (recenze zahraničních magazínů nebyly příliš superlativní), měla spoustu kladů a dokonalou atmosféru plnou beznaděje a chmur a silného pocitu z akčnosti. Měla také konkurovat Halo 2, které vycházelo v podobnou dobu. Ambice se však nepodařilo naplnit.

Foto: worthplaying.com

Velmi očekávaným titulem se dnes stává titul Killzone 2, nyní určen zejména pro konzoli PlayStation 3. První zmínky se objevily již v roce 2005 na výstavě E3, ale video hry vypadalo tak dobře, že nikdo nechtěl věřit, že výsledek bude opravdu takový. A toto očekávání se také zdálo být pravdivé. Lidem byly předhozeny renderované snímky a realita je trošku jiná. V roce 2007 se začalo opět hovořit o hře a na svět vylezla hratelná ukázka. Nástavalo pak nekonečné srovnávání s onou renderovanou verzí. Nebojte, není to tak zlé. Reálná grafika z hraní není vůbec tak špatná, jak by si mnozí mohli myslet. Nějaké nedostatky oproti renderované verzi sice najdeme, ale nebojím se, že by hra vypadala špatně. Sony v roce 2008 představilo další hratelný level ze hry a grafika s efekty pokročila zas o nějaký ten krok.

Foto: Hratelně.cz

To v čem by měla hra excelovat je atmosféra. Pocit beznaděje, pochmurnosti, všudypřítomného dechu smrti si užijeme z každého místa, které navštívíme v honbě za vaším přežitím a vlastně přežitím celého lidského druhu. Pobořené budovy, oheň, kouř… To všechno vám pomuže ve vytvoření oněch negativních pocitů.

Killzone 2 bude akční. Hodně akční. Jestli budou hrát roli hlavně skripty či výborná AI u fikaných nepřátel, na to si budeme muset počkat přibližně do února 2009, na který byl titul Killzone 2 odložen. Jsem si jistý, že spousta z nás bude hru srovnávat s přibližně třemi jinými tituly. S Halo 3, Gears of War, Call of Duty 4. V podstatě se dá očekávat jakýsi mix těchto her s tím, že větší podobnost by měly být s dvěma posledními zmíněnými tituly. Tam, kde Call of Duty připomínalo velkou bitvu se spoustou kolegů, tam bude Killzone 2 připomínat spíše Gears of War, kde jste byl vy a váš partner. Call of Duty bude naopak přípomínat nefuturistický arzenál zbraní.

Foto: Hratelně.cz
>

Vašimi nepřáteli budou vojáci Hellghastu na jejich domovské planetě Hellghan. Mělo by se jednat o zmutované lidi nosící speciální přilby, v kterých jim charakteristicky zářivě svítí oči. Tento obraz ve mně vyvolal jakýsi pocit chladu, bezpocitovosti a smrti možná až nelidskosti. Co se týče konečné AI a využívání skriptů, počkáme si na to až bude celá hra na světle tohoto světa. Vy patříté k lidské alianci Interplanetary Strategic Alliance (ISA) a prostě se snažíte přežít.

Ambice jsou veliké, očekávání hráčů po celém světě jsou velká a já jsem také zvědavý. Co vy? Na konečný výsledek – triumf nebo pád velmi ambiciozního titulu si, jak jsem zmiňoval, musíme počkat na první čtvrtletí doku 2009. Snad už se nedočkáme žádného opoždění.

 

Právě se děje

Další zprávy