Kdy je čas na další kafe? Poradí aplikace pro iPhone

Tereza Holanová Tereza Holanová
13. 4. 2012 14:00
Funkci vymyslela dvojice Američanů, podle kterých lidé neumí kávu správně dávkovat
Foto: iTunes

Praha - Kdy si dát poslední kávu, abyste se neprobudili ve tři ráno? Kolik potřebujete vypít během pracovní doby? S tím má pomoct aplikace Caffeine Zone, která je určená pro iPhone od Applu.

Majitel chytrého telefonu sem zadá, kolik kávy vypil, kdy si ji naposledy dopřál a jak rychle mu konzumace jednoho šálku trvala. Služba následně vygeneruje, kdy je nejvhodnější čas na další dávku kofeinu. Zároveň varuje, pokud hrozí, že uživatel na noc pije příliš.

Stejně tak aplikace ukazuje, kolik kofeinu má právě v krvi. Graf zachycuje hladinu této látky do 24 hodin od vypití posledního hrnku. Kromě kávy lze aplikaci využít i pro sledování spotřeby čaje nebo energetických drinků.

Aplikace je v současné době dostupná pouze v internetových prodejnách společnosti Apple. Služba stojí 0,99 dolaru (zhruba 18 korun), základní verze, která obsahuje reklamy, je volně dostupná.

Chytré telefony s operačním systémem Android nabízejí obdobnou funkci, a to Caffeine Tracker.  Zvolit lze opět mezi variantou za dolar nebo zdarma. Neplacená verze ovšem nezobrazuje grafy, stejně tak chybí vysvětlivky u diagramů, které se po zadání vypitého množství objeví.

Uživatele se aplikace ptá na věk, váhu a případné těhotenství. Každou informaci o vypité kávě je pak možné sdílet na Facebooku.

Lidé kávu špatně dávkují, říká autor

Aplikaci vymyslela dvojice lékařů z Penn State University ve Spojených státech. Jeden z nich, Frank Ritter, o kofeinu tvrdí, že stejně jako další návykové látky, jako antibiotika nebo nikotin, je nejefektivnější, pokud se jím člověk předzásobí.

"Ranní káva by měla být ta největší a měla by se vypít nejrychleji. Následně by se měly dávky během dne zmenšovat a užívat stále pozvolněji," komentuje vědec.

Lidé si podle něj neuvědomují, že se káva, kterou si během dne dají, v jejich těle kumuluje. Za optimální množství kofeinu v krvi považuje 200 až 400 miligramů této látky. Pro spánek je pak ideální, pokud hodnota klesne pod 100 miligramů.

"Rychlost, s jakou tělo kávu absorbuje, se pochopitelně u každého liší, závisí na výšce nebo fungování jater. U dospělé osoby se ale množství vypitého kofeinu obvykle sníží na polovinu během pěti až šesti hodin," doplňuje Ritter s tím, že právě jeho aplikace má pomoct lidem svoji spotřebu kávy sledovat.

 

Právě se děje

Další zprávy