Kauza Manning: USA ztrestaly zdroj WikiLeaks bez soudu

Jan Kovalík
22. 12. 2011 10:05
Proces s informátorem Wikileaks se ještě protáhne, to důležité je ale již řečeno, píše ve svém komentáři Jan Kovalík.
Foto: ISIFA

Komentář - Bradley Manning, údajný informátor serveru Wikileaks, který měl organizaci Juliana Assange předat tajné vojenské dokumenty z válek v Iráku, Afghanistánu a tajné depeše amerických diplomatů, oslavil před několika dny čtyřiadvacáté narozeniny.

Den předtím, v pátek, stanul před předběžným vojenským tribunálem, který má rozhodnout o tom, jestli bude armádní analytik postaven před vojenský soud, který rozhodne o jeho vině a délce trestu, který si odpyká za mřížemi.

Život v cele

To, že se tak stane, je téměř jisté. Seznam zločinů, které měl podle obžaloby spáchat, jde do desítek a je velmi pravděpodobné, že Manning v cele prožije celý zbytek života. Obžaloba dopředu avizovala, že nebude žádat trest smrti, i když paragrafy jako "napomáhání nepříteli" s touto možností počítají.

Předběžné slyšení na vojenské základně Fort Meade provází extrémní bezpečnostní opatření. Jako svědci se střídají počítačoví experti, Manningovi spolubydlící a spolupracovníci z mise v Iráku nebo například hacker Adrian Lamo, který jej udal FBI.

Armádní peklo

Obhájci Manninga pak hodlají předvolat zástupce z nejvyšších pater americké politiky, včetně prezidenta Barracka Obamy. Podle obhajoby se neměl homosexuální a psychicky labilní hacker Manning na vojenskou misi vůbec dostat, natož aby působil na pozici analytika. To, že v armádním světě trpěl a příkoří na základě své sexuality i charakteru nezvládal, potvrdila řada svědků.

Je ovšem bláhové se domnívat, že selhání vnitřních mechanismů armády pomůže Manningovi z vězení. Navíc pokud soud prokáže jeho vinu, tedy předávání tajných vládních dokumentů třetím stranám, je vězení logickým vyústěním.

Konkrétní délka trestu nebo počet obvinění, která se žalobcům podaří prokázat, nejsou v kauze Manning důležitá. To důležité jsme se vlastně už dozvěděli. Je to nepříjemná zpráva o tom, že pro potrestání občana demokratické supervelmoci není třeba legitimího soudu.

Absurdní, kontraproduktivní, hloupé

Absolvent prestižního MIT si svůj trest začal odpykávat už v okamžiku zatčení a uvěznění.

Nelidské podmínky jeho věznění kritizovala nejen sdružení válečných veteránů, lidskoprávní organizace v čele s Amnesty International, ale též zástupci Evropského parlamentu, kteří poslali vládě USA otevřený dopis s apelem, aby vězně mohl navštívit zmocněnec Spojených národů. Marně.

Mluvčí Bílého domu Phillip J. Crowley dokonce označil podmínky Manningova věznění za "absurdní, kontraproduktivní a hloupé". S kariérou v politice se potom musel rozloučit, situaci ale vystihl trefně.

USA vyslaly světu zprávu, že pokud by někdo jen přemýšlel o tom, že prozradí jejich tajemství, musí počítat s tvrdou odplatou podle nepsaných pravidel, bez dodržování fair play. To je pro důvěryhodnost velmoci, která v dnešním světě ztělesňuje garanta těchto hodnot, velké selhání.

Je totiž nutné mít na paměti, že Manning ačkoli (a pokud) porušil flagrantně zákony USA, odhalil světu mimo jiné zbytečnou vraždu civilistů a novinářů. A to je věc, která nesmí být tolerována žádnému režimu na světě.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy