Kaspersky protestuje proti internetovému zákonu SOPA

Adam Fiala
7. 12. 2011 7:48
Nadcházející legislativa bojující proti internetovému pirátství má silné odpůrce
Foto: Aktuálně.cz

Busines Software Alliance je obří sdružení technologických společností, mezi něž patří i Microsoft, Apple, Intel, Dell či AVG. Od ledna už mezi nimi nebude figurovat společnost Kaspersky, která se zabývá vývojem a produkcí antivirových programů. Důvodem je všeobecná podpora zákona směřovaného na internet. SOPA, nebo-li Stop Online Piracy Act, má za cíl zvýšit pravomoc postižených v případě zjištění porušení autorských práv. Odpůrci však poukazují na to, že zákon je přehnaný.

BSA zvažuje nedostatky

BSA dlouhou dobu záměr bezvýhradně podporovala. Až nedávno přišla na svém blogu se zprávou, že SOPA potřebuje přepracovat, aby zahrnula inovace. Přesto Kaspersky vnímá iniciativu SOPA jako příliš závažnou, než aby v BSA zůstával. Veřejně tak poukázal na nesrovnalosti ohledně zamýšleného plánu.

Kaspersky působí celosvětově, i v Čechách

Antivirová společnost působí na trhu už čtrnáct let a patří mezi přední technologické společnosti v Rusku. Podle představitelů bude SOPA znamenat překážku pro inovace a silně ovlivní koncové uživatele. Ještě se ukáže, jestli bude krok firmy Kaspersky Lab něco znamenat, nebo jestli se přidají další, třeba někdo z velkých hráčů.

 

Právě se děje

Další zprávy