J.K. Rowlingová odhalila tajemné Pottermore

LP Fish
23. 6. 2011 13:45
Líbila se vám knižní a filmová série o Harry Potterovi? Jeho autorka dnes na YouTube oznámila rozjezd projektu Pottermore, který populární příběh přiblíží digitální generaci.
Foto: ČTK

Fanoušci legendární knižní série o mladém kouzelníkovi s napětím čekali až dnes jeho autorka,  J.K.Rowlingová, odhalí svůj nový internetový projekt.

Už několik týdnů totiž statisíce obdivovatelů knížek o studentovi magie brousí internet a snaží se zjistit, co se objeví na adrese pottermore.com. Ze stránky vedla prozatím cesta jen na YouTube, kde dvacítka sov hlídala časové odpočítávadlo. Jeho prostřednictvím také dnes Rowlingová měla odhalit o co v novém projektu půjde.

Ještě předtím však o náplni webu vznikla řada teorií. Velká část fanoušků doufala, že půjde o novou knihu v sérii, jiní očekávali potterovskou online encyklopedii, další pak elektronickou verzi knih či filmové ukázky.

Soudní spory

Série o Harry Potterovi je skutečným komerčním pokladem a autorka i vlastníci knižních a filmových práv, společnost Warner Bros, vedli řadu soudních sporů, které vedli ke stažení neautorizovaných překladů či nepovolených publikací.

Rowlingová a Warner Bros mimo jiné společně vyhráli i spor s „potterovským" fanouškem Stevenem Vanderem Arkem, který chtěl vydat potterovskou encyklopedii. Tu nejdřív provozoval jako fanouškovskou stránku na internetu a Rowlingová její provoz podporovala.

Vydání knihy by jí však podle vyjádření soudu způsobilo „nenahraditelnou škodu". Vydání knihy bylo proto zakázáno a Ark byl odsouzen k peněžité pokutě v hodnotě asi 150 tisíc korun. Na druhou stranu autorka čelila několika obvinění z plagiátorství. Spor s dědici britského spisovatele Adriana Jacobse, kteří jí obviňují z toho, že čtvrtý díl série čerpá z Jacobsovi knihy Kouzelník Willy se bude projednávat u britského soudu až v roce 2012, v USA bylo obvinění Rowlingové již zrušeno.

Internetová hra?

Co se týká nového projektu Pottermore, zdály se nejvíc pravděpodobné úvahy, že půjde o uvedení příběhu do elektronické podoby. Teprve letos totiž Rowlingová souhlasila s uvolněním série pro čtečky elektronických knih jako je Kindle a další.
Britský tisk také spekuloval o tom, že náplní bude webová hra, spojená s geocachingem, tedy pátráním po ukrytých "skutečných" kouzelnických hůlkách.

Lecos naznačoval i fakt, že se před několika dny objevila na Android Marketu aplikace stejného názvu, jaký má připravovaná webová stránka. Mluvčí Rowlingové však i tyto spekulace odmítla s tím, že jde o starší plány, které se nakonec nerealizovaly.

Sovy toho nakonec moc neprozradily

Miliony fanoušků Harryho Pottera dnes s napětím očekávaly až Rowlingová osobně ohlásí rozjezd nového projektu. Necelé dvě minuty dlouhé prohlášení však přineslo jen dost obecné informace o tom, že půjde o nové pojetí vyprávění, určené pro digitální generaci.

Rowlingová slíbila, že se fanoušci dozví některé nové podrobnosti o mladém kouzelníkovi. Také prohlásila, že se při tvorbě obsahu nechala inspirovat nápady svých fanoušků. Její prohlášení bylo podpořeno krásným videem, připomínajícím augmentovanou realitu. Projekt samotný však začne fungovat až v říjnu.

Kromě prohlášení na YouTube byla dnes ve 13 hodin updatována také webová stránka pottermore.com. Návštěvník do ní může vložit svůj email a dostávat tak aktuální informace. Update s dalšími informacemi je pak chystán na 31. července.

 

Právě se děje

Další zprávy