Je to šaškárna, řekl hlavní zpravodaj ACTA, a odstoupil

LP Fish
27. 1. 2012 14:15
Francouzský socialistický poslanec a hlavní zpravodaj Evropského parlamentu pro dohodu ACTA Kader Arif odstoupil a jednání okolo dohody označil za šaškárnu.
Foto: Aktuálně.cz

Hlavní zpravodaj Evropského parlamentu pro kontroverzní "protipirátskou"dohodu ACTA Kader Arif opustil svou funkci a jednání o této smlouvě označil za šaškárnu.

Francouzský europoslanec tak reagoval na připojení 22 evropských zemí k současné verzi dohody, kterou podepsalo i Česko.

Zpravodaj přitom vypracovává pozici EP k dohodě, kterou má Evropský parlament, podobně jako národní parlamenty evropských zemí teprve schvalovat.

Vyloučení občanské společnosti i požadavků EP

V prohlášení uveřejněném na Arifových internetových stránkách upozorňuje že smlouva byla už od počátku projednávána za zády veřejnosti, bez účasti občanské společnosti, ale i vyloučení bodů požadovaných Evropským parlamentem.

Socialistický poslanec z těchto praktik doslova obviňuje pravicové poslance, kteří v Evropě zaujímají k těmto problémům tradičně represivněji laděné postoje.

"Každý ví, jak je ACTA problematická, ať už jde o její dopad na občanské svobody, o to, jak dělá odpovědné poskytovatele přístupu k internetu, o její dopad na výrobu generických léků i o tom jak málo chrání naše geografické území," píše Arif .

A pokračuje: "Tato dohoda může mít významný dopad na životy občanů a přesto se dělá všechno pro to, aby se Evropskému parlamentu zabránilo k tomu něco říct. To je důvod proč dnes, když jsem vydal zprávu, kterou jsem měl na starost, chci vyslat jasný signál veřejnosti a upozornit ji na tuto nepřijatelnou situaci. Nebudu u této šaškárny."

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy