Jaký byl brněnský TEDx? Zaujaly odvážné životní příběhy

LP Fish
14. 11. 2011 12:20
Patnáct vystupujících na brněnské konferenci TEDx se pokoušelo bourat stereotypy v myšlení tří stovek diváků. Většina vystoupení si však zaslouží i širší internetové publikum.

Konference TED vznikly v USA v roce 1984 a braly si za cíl spojovat lidi ze tří světů - technologie, zábavy a designu.

Postupem času se forma vytříbených krátkých vystoupení s pokud možno jedním jasným poselstvím či myšlenkou ukázala vhodná pro širší záběr.

Dnes mají konference TED podtitul "Myšlenky hodné šíření" a jsou pro ně charakteristická vystoupení zajímavých lidí z různých oborů, kteří se snaží prolomit stereotypy myšlení. Vystoupení jsou navíc dostupná online na webových stránkách organizátorů. Například pět let staré vystoupení Kena Robinsona o tom, jak školy ničí kreativitu, se stalo na internetu fenoménem s více než 7,5 miliony shlédnutími.

TIP: Podívejte se na vystoupení Kena Robinsona z roku 2006 s českými titulky. Líbilo se? Tady je další Robinsonova řeč z roku 2010.

Vyprodáno za tři hodiny

Kromě velkých konferencí jsou však už dva roky poskytovány licence i na menší, "národní" TEDxy, které archiv vystupujících obohacují o další, minimálně mezinárodní rozměr.

V sobotu 12. listopadu proběhl v divadle Reduta druhý ročník brněnského TEDxu. "TEDxy mohou být nezávisleji organizovány, i když pochopitelně musíme dodržovat formát konference daný licenční smlouvou," říká produkční brněnského TEDxu Šárka Syslová.

"Pořádající sdružení Brnopolis licenci TEDx zakoupilo a minulý rok uspořádalo komornější první ročník v Umělecko průmyslovém muzeu pro asi sto lidí. Letos jsme kapacitu sálu, která je v Redutě asi 280 míst, vyprodali na internetu během tří hodin."

Klíčem k dobrému TEDxu je výběr účinkujících, který má stejně jako hladký průběh celého dne pro vystupující i diváky na starost organizátor. "Organizátoři mají jednak svoje tipy, jednak nám od minulého ročníku, ale i díky popularitě zahraničních TEDů píšou lidé, koho by rádi viděli," komentuje výběr Syslová. Kromě živých vystupujících byla divákům promítnuta i některá videa z archivu TED.

Podruhé v Brně

Brněnský TEDx 2011 byl rozdělen do tří bloků. Patnáct vystupujících mělo narušovat stereotypy o vzdělávání, o komunitách i o životě vůbec. Rozdělit si je však diváci mohli také do dvou skupin, podle toho, zda se tak snažili učinit prostřednictvím vlastního životního příběhu, nebo poukázáním na některý aspekt dnešního myšlení.
 
První zmíněný přístup použila například zahajující Monika Barton, která učí podnikání a management na VŠE a zároveň působí i v oblasti Invercargill na Novém Zélandě. Své vystoupení pojala jako představení tří zajímavých novozélandských osobností - motocyklového závodníka Burta Monroa, který v 68 letech překonal rychlostní rekord na motorce Indian, pilota helikoptéry Kima Hollowse, který o svém zamilovaném kraji natočil film a pak tam kvůli němu postavil i první kino a Markuse Lushe, který natočil dokument plný hrabalovských "obyčejných" lidí a pomohl tak zvýšení turistického ruchu kraje který si oblíbil a vybral si ho pro život.

Svůj vlastní životní příběh prezentoval na brněnském TEDxu například také veterinář Milan Knezevic, který se nebál za prací veterináře cestovat po celém světě. Důležité je podle něj přijmout výzvu "bodu nula" a nebát se znovu začínat. O tom že dobrý nápad se může podařit i když má člověk na začátku zcela jiné očekávání, hovořil ve svém vystoupení výrobce lehokol Aleš Zemánek. A největší bouři potlesku  získala Zuzana Derflerová Brázdová, za mimořádně lidské a humorně trefné poznatky z mezinárodních misí zdravotnických organizací do oblastí od Náhorního Karabachu až po Jemen či Keňu.

Myšlenky hodné šíření

Z druhé skupiny vystupujících, upozorňující na konkrétní problém, vystoupil se sympatickou obranou smyslu veřejnoprávního rozhlasu pro mladé dramaturg rádia Wave Tomáš Turek, o stereotypech při vnímání hluchých zase velmi lidsky pohovořila pedagožka JAMU a režisérka Zoja Mikotová.

Velmi inspirativní vystoupení o tom, jak by rodiče neměli nechávat vzdělávání dětí jen na škole přednesl pedagog a matematik Oldřich Botlík, na nutnost vnímat etické problémy jako součást lékařské profese zase upozornila Renata Veselská. Strhující a inspirativní bylo také vystoupení skladatele a pedagoga Vladimíra Franze o degradaci umění snahou používat vědecké metody a ztrátou osobnosti umělce.

Umění prezentace

Kromě samotných myšlenek však TEDx stojí i na schopnosti, která není v zemích bývalého sovětského bloku příliš běžné - umění veřejného vystupování. Formu 8 až 18 minut dlouhého vystoupení proto ovlivňují nejen vystupující, ale i organizátoři. "Jsme součástí mezinárodní sítě a v ní je i díky obrovské konkurenci kladen velký důraz i na formu pódiové prezentace. Takže každý z přednášejících má svého asistenta, se kterým piluje jednak téma, ale také formu prezentace," vysvětluje Syslová.

Poslední částí brněnského TEDxu bylo vyhlášení TEDx počinů, tedy zajímavých projektů, které mají vztah ke komunitě, v níž je daný TEDx pořádán. V Brně tento rok zaujaly projekty Městské zásahy 2011 - zaměřující se na drobné urbanistické městské úpravy, Mapy Hazardu umožňující sledovat kolik heren v ČR porušuje zákon a Brněnský architektonický manuál , umožňující udělat si jednoduchý výlet po brněnských stavebních památkách.

Další TEDx v České republice proběhne na jaře v Praze, do Brna se ale konference zase za rok vrátí. Letošní vystoupení budou za pár dní k dispozici v online archivu.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy