Jak si vyzkoušet Windows 8 bez reinstalace systému

Adam Fiala
7. 3. 2012 6:22
Nemusíte se nutně zbavovat starého operačního systému kvůli testování Windows 8, použijte software
Windows 8 beta
Windows 8 beta | Foto: Microsoft

Když Microsoft uvolnil Windows 8 beta pro testovací účely širé počítačové komunitě, určitě nečekal tak výraznou odezvu. Však také s novými Windows přišla řada změn, ať už hovoříme o vzhledu uživatelského prostředí Metro či způsobu ovládání, kdy uživatel marně hledá tlačítko Start. Zkouška operačního systému ale zdánlivě není úplně jednoduchá věc, vyžaduje reinstalaci systému celého počítače. Objevily se ale i jiné varianty.

Windows 8 plné dlaždic

Hned dva způsoby, kterými se může uživatel počítače řídit, přinesl počítačový portál CNet.  Při stažení Windows 8 zdarma z oficiálních stránek Microsoftu zvolí variantu souboru ve formátu ISO, který se používá při tvorbě virtuálních mechanik. Na výběr je verze 64bitová a 32bitová, obě zabírají kolem 3 GB. Vedle toho je zapotřebí také specializovaný software. Jinak byste Windows s novým logem nespustili.

Existují placené typy programů, CNet dává dva tipy na software vytvářející virtuální počítače, které jsou kompatibilní s Windows 8.

Pořiďte si virtuální počítač

Jedním je VirtualBox od Oracle a druhým VMWare Player 4.0 od stejnojmenné společnosti. V obou případech po instalaci programu zvolí uživatel možnost vytvořit nové virtuální zařízení, U VirtualBoxu ho pojmenuje Windows 8, čímž se částečně sám nastaví, doplňuje se velikost operační paměti (1-2 GB) a vytvoření virtuálního disku s minimálně 20 GB.

V případě VMWare je potřeba při nastavení nového virtuálního počítače hned neumožnit instalaci ze souboru ISO a vybrat jako hostující verzi operačního systému Windows 7 64-bit. Virtuální zařízení však uživatel pojmenuje Windows 8, nastaví velikost virtuálního disku. Pak už nezbývá než otevřít soubor ISO a nainstalovat.

 

Právě se děje

Další zprávy