Jak si vybrat "správný" stůl pro hraní pokeru

Petr Smrž
1. 10. 2007 0:00
Pár rad ideálních pro pokerové začátečníky.

Výběr "správného" stolu je prvním předpokladem, aby jste ze hry na konci mohli odcházet vítězně. V pokerových hernách máte na výběr z mnoha různých stolů a je jen na vás k jakému z nich si sednete.

Nejdříve si musíte rozmyslet, jaký druh pokeru chcete hrát. Největší výběr stolů samozřejmě najdete u nejrozšířenější varianty pokeru TEXAS HOLD'EM.

Zvolíte-li. variantu TEXAS HOLD'EM Cash Games, objeví se před Vámi dlouhý seznam stolů se základními údaji o nich. Například tento:

Alabama $1/2 8/10 NL

První údaj "Alabama" neznamená nic jiného, než, že stůl se jmenuje Alabama. Pojmenovaní jednotlivých stolů má pouze usnadnit orientaci mezi nimi.

Druhý údaj je již o poznání zajímavější, protože určuje výši sázek u stolu. Je to tedy to nejdůležitější, podle čeho byste stůl měli vybírat. Číslo 1 znamená hodnotu small blindu a také výši minimální sázky pro první dvě sázková kola (platí pro limit Hold'em). 2 je hodnota big blindu a minimální výše sázek pro další dvě kola sázek(platí pro limit Hold'em).

Nevíte jak vysoké sázky si můžete dovolit s výší Vašeho konta? Nevadí, pokusíme se Vám poradit.
Doporučuje se, aby jste v jeden den nedali k dispozici ke stolu více než přibližně jednu desetinu Vašeho banku. Pokud se Vám ta jedna desetina náhodou podaří celá prohrát, tak si z toho nic nedělejte, ve svém banku máte přece stále dost peněz na další dny!

Těch 10 procent by mělo představovat 20 ti násobek horního limitu pro limit cash games a přibližně 40 ti násobek pro hru no limit. Pokud byste tedy chtěli hrát u stolu, který jsme uvedli jako příklad (no limit), pak byste měli mít na svém kontě $800 (pro hru na jeden den 40x horní sázku což je $80 a to by měla být ta jedna desetina).

8/10 udává počet hráčů u stolu / maximální počet hráčů u stolu. V našem případě se nachází u stolu aktuálně 8 hráčů, přičemž maximálně může být u stolu 10 hráčů, tzn. u stolu jsou ještě dvě místa volná.

Je také důležité vybrat si stůl o správné velikosti. Když je stůl vetší, musíte hrát trpělivěji a musíte také počítat s tím, že na výhru banku bude potřeba silnější kombinace karet. Přesto jsou pro začátečníky lepší větší stoly, protože Vás naučí čekat na silné kombinace, které mají větší šanci na úspěch.

U menšího stolu, např. pro 4 hráče, Vám může na výhru pravidelně stačit nejvyšší pár, ale u stolu s 10 hráči počítejte, že nejvyšší pár je často poražen. Pokud si chcete více "zahrát", tedy zúčastňovat se více her, pak volte stoly o menší velikosti. U menších stolů, ale také musíte počítat s tím, že budete častěji platit povinné sázky (big blind a small blind).

Poslední zkratka rozlišuje 3 typy stolů z hlediska stylu sázení:
Limit games
No Limit games
Pot Limit games

Limit games - Varianta pokeru, kdy je pevně stanoven spodní i horní limit sázek, a také i maximální počet navýšení sázek. V Texas Hold´em jsou čtyři sázková kola před flopem, po flopu, po turnu a po riveru. V prvních dvou kolech limitních her lze sázet a navyšovat pouze ve výši spodního limitu sázek, ve třetím a čtvrtém kole ve výši horního limitu sázek. Sázku lze navýšit (raise) maximálně třikrát v jednom kole (maximum jsou 4 sázky = původní sázka plus tři navýšení). Limitní hry s nízkými sázkami jsou ideální pro začátečníky, kteří si chtějí vyzkoušet poker o peníze.

Pot Limit games - Varianta pokeru, kdy je spodní limit hry pevně stanoven jako v limit pokeru, ale horní limit hry určuje aktuální výše banku. Velikost maximální sázky, kterou lze vsadit, je součtem celkové výše banku uprostřed stolu, sázek ostatních hráčů a dvou sázek hráče, který je na řadě (sázka a její navýšení). Maximální počet navýšení sázek není omezen. Začátečníci by se měli pot limit pokeru vyhnout nebo ho hrát jen s velmi nízkými limity.

No Limit games - Tato varianta pokeru by se dala považovat za nejnebezpečnější, protože není omezena maximální sázka a ani počet navýšení sázek. Výše povinných sázek (blinds) odpovídá spodnímu limitu hry (small blind) a hornímu limitu hry (big blind). První sázka v No Limit pokeru musí být minimálně ve výši big blind, tedy horního limitu hry.

Při volbě správného stolu Vám ještě mohou výběr usnadnit upřesňující kritéria každého stolu. Ty zjistíte, když na stůl kliknete, ale nebudete k němu ještě vstupovat. Pokud máte například na výběr z 5 totožných stolů (stejný max.počet hráčů, stejná výše sázek, stejný typ stolů), může Vám při výběru pomoci třeba informace, jak velký je průměrný bank u konkrétního stolu a porovnat tento údaj s jinými typově stejnými stoly. Pokud je průměrný bank spíše menší, pak je jasné, že u stolu jsou spíše pasivnější hráči, kteří moc nesázejí.

Dalším takovým údajem je procento hráčů, kteří se alespoň podívají na flop. Čím nižší je toto procento, tím spíše se u stolu čeká na silné startovní kombinace karet.

Pokerové herny také uvádějí počet kol za hodinu. Pokud je počet kol nízký a vy jste spíše typ hráče, který chce hrát co nejvíce her, a moc se nerozmýšlet při hře, pak je jasné, že tento stůl Vám nebude příliš vyhovovat.

Je také nutno říci, že tato kritéria někdy bývají zkreslená. Např. pokud u stolu hodinu hrálo deset pasivních hráčů a během pěti minut odešli a přišli naopak velice agresivní hráči, je jasné, že bude chvíli trvat, než se změna stylu hry u stolu projeví ve statistikách. Přesto je však dobré alespoň tyto informace vnímat a řídit se jimi.

 

Právě se děje

Další zprávy