Jak se dostat z herního srabu

Jan Tráva
25. 2. 2008 0:00
Ke každému jednou dojde období sucha...

Čas od času se to stane každému hráči. Dostane se do periody, kdy jde zkrátka všechno špatně, cokoliv, na co šáhne. Chodí špatné karty, a když už přijdou dobré, například v podobě páru králů, mívá soupeř minimálně pár es. To je zkrátka realita, která již potkala každého, kdo se pokeru nějakou dobu věnuje.

Ačkoliv dlouhodobě o slávě či haně rozhoduje především šikovnost, krátkodobě má hlavní slovo štěstí a náhoda (někdo tomu říká osud) a nikdo na světě zkrátka není tak dobrý, aby se těmto krátkodobým výpadkům způsobeným nepřízní bohyně Fortuny dokázal zcela vyhnout. "Herní srab" může trvat dny, týdny či měsíce, ale když jste v tom, máte pocit, jakoby Slunce zašlo za horizont již navždy a na vaší hlavu budou padat už jen hromy a blesky. Co tedy dělat, aby se zase rozjasnilo?

Zhodnoťte svou hru
Nejdůležitější je nejprve zjistit, zda opravdu zrovna máte špatnou herní periodu, nebo zkrátka jen hrajete proti hráčům, kteří jsou na vás příliš dobří. Nezapomeňte, že aby na vrcholku pyramidy stanulo ono procento vyvolených, kteří vydělávají, musejí ti dole dlouhodobě zkrátka prohrávat. Kdyby všichni hráči byli na přibližně stejné úrovni, neexistovali by na světě žádní profesionální hráči, neboť by neměli šanci přežít. Pokud tedy konstantně od stolu odcházíte se ztrátami, může to znamenat, že hrajete proti soupeřům, kteří jsou na vás zkrátka moc.

Máte-li pocit, že to je váš případ, zkuste být vybíravější při výběru stolu a vyhledávat si rovné (nebo pokud možno horší) soupeře. Je také možné, že kvalitativně na ostatní, s nimiž prohráváte, máte, ale váš bank je příliš malý. A hrát s velmi malým množstvím žetonů, kdy víte, že jste tlačeni k výhrám a nemůžete si dovolit příliš obětovat ani blafovat - to není zrovna košer. Jít o úroveň níž v sázkách tedy může být prospěšné hned z několika důvodů.

Hledejte nedostatky
Vysvětlením těžké periody může být také to, že ve své hře máte nějakou výraznější slabinu. Možná hrajete stále proti stejným soupeřům, kteří již nemají sebemenší problém rozpoznat, kdy blafujete a kdy naopak sedíte na silných kartách - zkrátka ve vás čtou, jako v otevřené knize. V myšlenkách se tedy vraťte ke každé hře a pokuste se zanalyzovat jednotlivé události.

Pokud jste na nějaké ruce prohráli, posuďte, zda šlo o dílo náhody, byli jste jen zbytečně agresivní či jste mohli něco udělat lépe a jinak. Pokud jste vyhráli, položte si obdobnou otázku mohl jsem udělat něco pro to, abych z potu vytěžil ještě více? Snažte se ve své hře najít nějaký vzorec a poté odstranit případné nedostatky (příliš agresivní hru, příliš pasivní hru, průhledné blafování či tiky pravého oka, pokud máte dobré karty).

Dejte si pauzu
Občas pomůže zkrátka dát si chvilku oddych. Pokud hrajete neustále a zrovna se nacházíte ve špatném období, snadno se stane, že se vaším jediným cílem stane dostat se z něj a začít vyhrávat - to může ovlivnit vaší standardní úroveň hry a naopak vás dostat do ještě horšího srabu. Pauza vám dává příležitost zamyslet se nad vlastní hrou a vašimi cíli. Když pak začnete znovu hrát, budete se cítit čerstvěji a nabuzení na hru. Jednodušší bude také opět se naplno soustředit a možná si najednou uvědomíte, že už jste váš "herní srab" vlastně překonali.

Změňte hru
Můžete také zkusit přesedlat ze světově nejoblíbenější varianty hry No limit Texas holdem a zkusit třeba Limit Texas holdem nebo Limit Omaha, tedy hry, v nichž jsou krátkodobé odklony matky štěstěny méně bolestivé. Třeba potřebujete právě to, abyste opět našli vaši ztracenou vítěznou formulku. Hodně štěstí!

 

Právě se děje

Další zprávy