Jak přežít den bez Wikipedie? Svět neřeší nic jiného

David Slížek
18. 1. 2012 16:20
Po internetu kolují rady, jak blackout technicky obejít
Guardian na den nahrazuje Wikipedii
Guardian na den nahrazuje Wikipedii | Foto: repro Guardian

Anglofonní část internetu postihla zřejmě jedna z nejhorších katastrof, které se mu mohly stát: anglická Wikipedia je celý den mimo provoz.

Z ohlasů na stávku populární encyklopedie proti navrhovaným zákonům SOPA a PIPA by se mohlo zdát, že jde o událost srovnatelnou s energetickým blackoutem či globálním zemětřesením.

"Vypnout wikipedii o zkouškovém musí být pro studenty docela hardcore záležitost," postěžoval si i jeden z uživatelů českého Twitteru. Česká mutace encyklopedie naštěstí zůstala uživatelům přístupná.

Zajděte do knihovny

Na anglicky mluvícím internetu ale nedostupnost Wikipedie téměř zastínila samotný důvod stávky - v USA navrhované zákony regulující internet.

Anglické zpravodajské servery jsou plné návodů, jak se 24 hodin bez Wikipedie obejít.

"Zajděte do knihovny," radí lidem, kteří bez encyklopedie nemohou žít, například britská BBC. A cituje editora technologického webu The Register, podle kterého vždy dostupná online encyklopedie v lidech "podporuje určitý typ intelektuální lenosti".

Podívejte se do Wikipedie na mobilu, podává praktickou radu britský Guardian. Verzi pro mobilní zařízení totiž Wikipedia nechala plně v provozu.

Radikální řešení

A britský deník jde ještě dál - rozhodl se, že na jeden den Wikipedii nahradí. Redaktor Patrick Kingsley se vybavil 29 svazky Encyklopedie Britannica a odpovídá na dotazy, které mu zvědaví lidé pošlou na Twitteru.

Čtenáři Patricka rozhodně nešetří - otázky oscilují od "Jak uvařit vajíčko?" přes "Kdo by vyhrál souboj krokodýla s tygrem?" až k provokativnímu "Proč radši netrávíš čas hraním Solitairu?"

Další online poradnu rozjel na Twitteru americký deník Washington Post. Ve spolupráci s rozhlasovou stanicí NPR, Guardianem vyzval čtenáře, ať své dotazy označí hashtagem #altwiki a požádají o odpověď ostatní uživatele.

A pokud ani jedno řešení nepomůže, mohou odolní odvážlivci vyzkoušet skutečně radikální řešení, doporučuje BBC: vypněte počítač a jděte se na svět podívat vlastníma očima.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy