Italská Wikipedie stávkovala proti Berlusconiho náhubku

LP Fish
7. 10. 2011 13:10
Návrh nového zákona na ochranu soukromí v italském parlamentu požaduje po webových stránkách aby do 48 hodin uveřejnily opravu jakékoli informace, která podle žadatele poškozuje jeho image. Wikipedia proti tomu protestuje.
Foto: Wikipedia

Italská Wikipedia je čtvrtá největší on-line encyklopedie v národním jazyce. Obsahuje více než 800 000 textů a je na ní registrováno 600 000 uživatelů. A právě italská Wikipedia přistoupila v úterý k hraničnímu protestu proti novému zákonu, který se projednává v italském parlamentu.

Všechny stránky italské Wikipedie tak byly na 2 dny nahrazeny prohlášením, upozorňujícím na absurditu nového návrhu. Podle něj může zákon znemožnit samotnou existenci italské Wikipedie.

Zákon, který navrhuje vláda Silvia Berlusconiho, totiž podle ní obsahuje "požadavek, aby jakákoli webová stránka uveřejnila do 48 hodin od podání žádosti a bez jakéhokoli komentáře opravu jakéhokoli obsahu, který bude žadatel považovat za škodlivý pro svou image".

Správci Wikipedie tvrdí, že dostatečnou ochranu před pomluvami poskytuje stávající zákon. Berlusconiho vláda tvrdí, že novým opatřením chce chránit právo na soukromí všech Italů.

Nový zákon se však začal projednávat poté, co bylo zveřejněno několik odposlechů premiéra Silvia Berlusconiho, v nichž v jednom hrubě uráží německou premiérku Angelu Merkelovou a v jiném se chlubí jak za noc "udělal osm holek".

Prohlášení mělo podle serveru Arstechnica na italské Wikipedii za dva dny 16 milionů zobrazení.

 

Právě se děje

Další zprávy