Írán zakázal Battlefield 3, na hru prý byly stížnosti

ČTK ČTK, Datarama
28. 11. 2011 14:55
Podle íránských úřadů zákaz přišel poté, co si v petici na Battlefield 3 stěžovaly tisíce "mladých Íránců".
Oficiální screenshot
Oficiální screenshot | Foto: Aktuálně.cz

Írán zakázal prodej úspěšné počítačové hry Battlefield 3.

V této bojové strategické hře americké společnosti Electronic Arts hráči řídí americké komando, které mimo jiné podnikne letecký útok na Teherán. Podle agentury AFP je to poprvé, co Írán oficiálně zakázal nějakou počítačovou hru.

EA uvedla Battlefield 3 na trh na konci října a jen za první týden prodala pět milionů kopií. Podle údajů společnosti je tak Battlefield 3 co do prodeje v tomto ukazateli nejúspěšnější hrou od EA.

Neislámké hry

Hráči při hře vedou komando americké námořní pěchoty, které nejprve bojuje proti povstalecké organizaci na íránsko-irácké hranici. V dalších misích komando působí v Paříži či v New Yorku a závěrečná mise představuje útok na Teherán s cílem zabránit Íránu ve vývoji jaderné zbraně.

EA nemá v Íránu žádné oficiální obchodní zastoupení, stejně jako většina západních nebo asijských tvůrců počítačových her. Podle AFP jsou však v zemi hry od největších firem běžně dostupné, většinou v podobě pirátských kopií.

Írán západní počítačové hry dlouhodobě kritizuje jako neislámské. Nyní je to však poprvé, co prodej nějaké hry oficiálně zakázal. Podle íránských úřadů zákaz přišel poté, co si v petici na Battlefield 3 stěžovaly tisíce "mladých Íránců".

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy