Írán drasticky omezil internet, cenzuru ale obchází Tor

Jan Kovalík
14. 2. 2012 16:15
Režim v Íránu o víkendu drasticky zpřísnil cenzuru internetu v zemi. Vývojáři anonymizačního systému Tor ale zareagovali obratem.
Vidím mlhu a v ní most.
Vidím mlhu a v ní most. | Foto: Reuters

Po víkendovém "utažení šroubů" státní cenzury na internetu v Íránu se autorům populárního anonymizačního softwaru Tor podařilo přijít s novým způsobem, jak Íráncům umožnit spojení se svobodným světem.

Vše šifrované vypnout

Íránský režim se během oslav 33. výročí islámské revoluce rozhodl vyřešit problém s uživateli internetu, kteří udržují spojení se svobodným světem pomocí šifrovaného připojení.

Provedl to způsobem dost neohrabaným, ale efektivním. Zakázal na íránském internetu všechny šifrované protokoly, včetně SSH nebo HTTPS, který využívají například banky nebo státní instituce pro bezpečnou komunikaci s klienty.

Webové služby bank, serverů institucí, ale i některých služeb Google tak v Íránu přestaly fungovat. Opatření dopadlo i na zhruba 60 tisíc Íránců, kteří vyžívali služeb anonymní sítě Tor.

Zamlžený most

Vývojový tým Tor neváhal a přeřadil na pracovní režim "nonstop", aby Íráncům mohl nabídnout alternativní řešení. Autoři podobný scénář předpokládali a začali se na něj připravovat vývojem tzv. Obfsproxy (obfuscated bridge = zamlžený most - pozn. red.) "Bylo to naše eso v rukávu," svěřil se jeden z členů týmu Jacob Appelbaum serveru ArsTechnica.

Během víkendu tak vývojáři rozpracovaný projekt zprovoznili. I když jeho používání vyžaduje o poznání více zručnosti a znalostí, má "zamlžený most" i své výhody. Šifrovaná komunikace se totiž z pohledu cenzora jeví jako běžný internetový provoz.

Nevýhodou je zatím to, že každý, kdo se rozhodne pomocí svého počítače uživateli v Íránu pomoci, musí svou adresu nahlásit správcům Tor sítě nebo přímo uživateli v Íránu.

Počty připojení rostou

Autoři softwaru nejsou zvenčí schopni odhadnout přesný efekt "zamlženého mostu", čísla připojených z Íránu ale rostou a pomalu se blíží 20 tisícům. Podle slov tvůrců není zřejmé, jestli je to šířením informací o zamlženém mostě nebo tím, že režim zmírňuje tvrdé nastavení systému cenzury.

Anonymizační síť Tor funguje na principu dobrovolníků, kteří své počítače nastaví jako tzv. nody, pomocí nichž dochází k anonymizaci komunikace.

Jak Tor přesně funguje, jak ho nastavit a jak pomoci lidem v nesvobodných regionech v komunikaci se svobodným světem si můžete přečíst na oficiálních stránkách nebo stránkách české Tor komunity.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy