Internetem proteče zettabajt informací. V roce 2016

tl
13. 6. 2012 20:37
V roce 2016 proletí internetem čtyřikrát víc dat než dnes
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Společnost Cisco ve své studii Visual Networking Index předpovídá, že v roce 2016 bude internetem protékat čtyřikrát více dat, než je tomu v současnosti.

Roční objem přenesených dat by se měl vyšplhat až na 1,3 zettabajtu (bilion gigabajtů), což znamená, že každou sekundu si mezi sebou počítače a další zařízení vymění informace o velikosti asi devíti tisíc DVD nosičů.

Tento nárůst objemu přenášených dat má způsobit několik faktorů. Prvním z nich je neustálé přibývání zařízení připojených k internetu, jejichž počet by se do čtyř let měl vyšplhat až na 18,9 miliard, což je v průměru dva a půl přístroje na jednoho obyvatele planety.

Zároveň klasické osobní počítače budou tvořit asi jen 81 procent tohoto čísla a zbytek si rozdělí telefony, tablety a i další elektronika a spotřebiče, které budou k internetu připojeny.  Podle společnosti Cisco bude více než polovina těchto zařízení k internetu napojena pomocí Wi-Fi.

Internet bude mít polovina planety

Společně s nárůstem počtu zařízení vzroste samozřejmě i počet jejich uživatelů. Těch by mělo být do roku 2016 3,4 miliard, tzn. okolo 45 procent celosvětové populace.

Kromě počtu uživatelů a zařízení ovlivní objem dat také přenosová rychlost, která by se z dnešních průměrných 9Mb/s měla zvýšit až na 35Mb/s.

 

Právě se děje

Další zprávy