Inspirace, nebo plagiáty? Design Pinterestu se líbí

Adam Fiala
2. 4. 2012 7:32
Úspěšné tažení Pinterestu napříč internetem způsobilo, že se jeho design rozšířil i na další weby
Domovská stránka sociální sítě Pinterest.
Domovská stránka sociální sítě Pinterest. | Foto: Aktuálně.cz

Relativně mladá sociální síť Pinterest sklidila pozornost a nadšení ze strany uživatelů internetu. Raketově se vyhoupla ze dna nadějného nového produktu mezi nejsilnější hráče na poli sociálních sítí - od Facebooku, přes Twitter ke Google+. Vizuální způsob nakládání s obsahem způsobil menší revoluci a design Pinterestu se tak začal objevovat na mnoha dalších stránkách.

Obrázková všehochuť

Kdo by to býval do Pinterestu řekl. Stránka fungující ve fázi beta, do jejíž komunity se člověk dostane pouze pozváním, nepřišla s ničím světoborným. Po vzoru fyzických nástěnek jenom vytváří prostor, na němž může uživatel vyzdvihnout zajímavé fotografie nebo legrační videa a podnětné stránky, které ho zaujaly. Žádné statusy a poznámky, jenom sdílení médií a diskuse. Někomu se nemusí líbit, že Pinterest vydělává na proklicích k produktům, ale když je návštěvnost přes hyperlinky na Pinterestu lepší než u YouTube a Google+, není to tak překvapivé. Navíc se na Pinterest přidal i Mark Zuckerberg.

Stránky o cestování i pro rodiny čerpají z Pinterestu

Kdekoliv se dá sdílet něco podnětného, tam se může Pinterest uhnízdit. Zatímco ten je tematicky otevřený čemukoli, ostatní využívají jeho styl i u konkrétních témat. Třeba stránky Trippy, kam se uživatel přihlásí přes účet na Facebooku, sdružuje komunity se zájmy v cestování. Uživatelé se dělí o obrázky z různých míst na Zemi a vytváří tak semeniště tipů, kam vyrazit o dovolené. Jednotlivé obrázky pak mohou označit, pokud už místo navštívili, nebo pokud by tam chtěli jet. Server Hunuku se pak prezentuje jako síť, na níž se sdružují rodiny, komunikují a sdílí média a zážitky. Díky Friendsheetu je možno uzpůsobit i fotky na Facebooku, aby měly strukturu Pinterestu. Pixable, Masonry a jiné se pak stále rozrůstají o další.

 

Právě se děje

Další zprávy