IKEA vyráží proti Philipsu, nabídne vlastní chytré žárovky. Budou o třetinu levnější

Otakar Schön
28. 3. 2017 16:28
Dominantní výrobce chytrého osvětlení dostává silnou konkurenci ze Švédska. IKEA začala prodávat základní sadu chytrých žárovek za 2150 korun. V balíčku je dálkový ovladač ve tvaru puku, nechybí ani aplikace.
Chytré žárovky IKEA
Chytré žárovky IKEA | Foto: IKEA

Praha - IKEA udělala radost fanouškům chytrého bydlení. Začala prodávat chytré žárovky Tradfri, které jsou levnější než ty od Philipsu. V základní verzi se žárovky obejdou bez aplikace nebo "chytré krabičky" připojené k domácí síti - ovládají se malými plastovými puky s baterií, která vydrží v provozu až dva roky.

IKEA nasadila na svůj systém žárovek nižší ceny než konkurence. Vstupní sada se dvěma žárovkami, "žárovkovým routerem" a dálkovým ovladačem stojí v přepočtu ze švédských korun 2150 korun českých. Odpovídající sada žárovek Philips Hue stojí asi 3500 korun.

"Investoři si již uvědomili, že světlo prodává zboží."
Autor fotografie: Komerční sdělení

"Investoři si již uvědomili, že světlo prodává zboží."

Daniel Černý, společnost HALLA

Číst celý článek >>

Levnější jsou také samostatné žárovky. Philips prodává samostatné žárovky za necelých 700 korun, koupit se ale dají i za 550 korun. Ve švédských obchodních domech IKEA vyjdou na necelých 500 korun a zároveň mají vyšší maximální jas - 1000 vs. 800 lumenů.

V Česku IKEA nabízí omezenou řadu chytrých žárovek bez základnové stanice a výhodného startovacího balíčku. Ceny jsou také horší než ty přepočtené ze švédských korun. Samostatná žárovka vyjde na 599 korun, dálkové ovládání na 299 korun a jedna žárovka s dálkovým ovládáním přijde na 799 korun.

Základní chytré žárovky IKEA mají proti konkurenci vedle většího jasu také výhodu v možnosti nastavení teploty světla ve třech režimech. Philips nabízí i žárovky schopné měnit barvy, ty jsou ale ještě výrazně dražší.

Tipnete si, kolik firma průměrně ušetří na energiích...
Autor fotografie: Komerční sdělení

Tipnete si, kolik firma průměrně ušetří na energiích...

 …s přechodem na LED osvětlení?

30 % nebo 63 %?

Dozvíte se zde >>

IKEA navíc nabídne i světelné panely a podsvícení skříněk do obývacích pokojů nebo kuchyní, které půjde také ovládat buď malými plastovými puky, či dálkovým ovladačem nebo aplikací.

Systém IKEA Tradfri i Philips Hue staví na stejné technologii označované jako ZigBee. Největší negativum chytrých žárovek je aktuálně fakt, že si nerozumí se standardními vypínači. Pokud vypnete světlo vypínačem, už žárovky z mobilu nezapnete. Pohodlné není ani používání chytrých žárovek ve spojení s onou chytrou krabičkou, s ní je totiž nutné spárovat každé mobilní zařízení s patřičnou aplikací.

 

Právě se děje

Další zprávy