Hudební knihovna od Googlu se propojí s Google+

Adam Fiala
25. 10. 2011 3:19
Během dvou týdnu by se měla oficiálního spuštění dočkat nová služba od Google. Bude nabízet hudbu, ale dosud nemá všechny smlouvy

Pod názvem Google Music spustí v příštích týdnech internetový gigant Google novou službu, kterou chce propojit se sociální sítí Google+. Hlavní devizou projektu má být právě toto unikátní propojení. Jakýkoli uživatel sítě Google+ může doporučit svým přátelům z kontaktního listu píseň, kterou si mohou zadarmo pustit. Ovšem jenom jednou, posléze se nabídne k odkoupení za tradiční poplatek kolem jednoho dolaru. Problém, kterému Google čelí a který by měl do spuštění služby vyřešit, představují smlouvy se všemi čtyřmi hlavními nahrávacími společnostmi.

Souhasí EMI, ale Sony a Warner jsou proti

Googlu se podařilo dohodnout se společností EMI Group, vážná jednání vede i s Universal Music Group. Na druhé straně zástupci Sony Music Enterteinment a Warner Music Group se striktně vyjádřili proti záměru udělit licenci k nakládání s jejich nahrávkami. Warnerům vadí, že z nápadu neplyne žádný zisk, Sony zase vadí, jak málo Google dělá, aby omezil pirátství na YouTube nebo Androidu, které mu patří.

Tato situace může službu potopit hned na začátku, protože uživatelé budou v případě polovičatého výsledku nespokojeni. Nenajdou-li ve výběru své oblíbené interprety, těžko je doporučí a na stránky už se nevrátí. Experti ostatně tvrdí, že je to riskantní. Než v roce 2003 přední internetový šiřitel muziky iTunes od Apple otevřel brány uživatelům, měl všechny potřebné smlouvy.

Hudební služba v beta verzi

Nyní provozuje Google jinou službu Music Beta, na jejímž základě by měl nový projekt vyrůst. Zatím si mohou přihlášení uživatelé nahrávat na internet svoje písně, které můžou poslouchat na jakémkoli zařízení (osobní počítač, notebook, tablet, smartphone) z jakéhokoli místa. Pracuje se tak na bázi cloudu.

 

Právě se děje

Další zprávy