Hry získávaly údaje k Facebooku. Stáhl si je milion lidí

ČTK ČTK
10. 7. 2015 14:04
Šlo o dvě aplikace stažené z obchodu Google Play. Společnost je už stáhla.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Shutterstock

Praha - Téměř milion uživatelů si z obchodu Google Play stihl stáhnout dvě hry pro Android, které se snaží podvodně získat přihlašovací údaje k Facebooku. Společnost Google ihned po varování antivirové firmy Eset aplikace Cowboy Adventure1 a Jump Chess z obchodu vyřadila a před jejich použitím varuje.

Obě hry po spuštění zobrazí uživateli výzvu, aby se přihlásil ke svému facebookovému účtu. Nabídnutý formulář je však falešný, takže oklamaný uživatel prozradí své přihlašovací údaje podvodníkům.

"Všichni, kdo některou z těchto her používali, by měli přijmout odpovídající bezpečnostní opatření. Kdo po instalaci poslechl výzvu a opravdu zadal své přihlašovací údaje, by je měl ve svém facebookovém profilu změnit. Kaskadéři, kteří používají stejné přihlášení k více službám, by je samozřejmě měli změnit všude," uvedl expert Esetu Róbert Lipovský.

Přestože podle Lipovského uživatelé nemají stoprocentní jistotu, že v Google Play nenarazí na škodlivý program, je to jednoznačně nejbezpečnější veřejný zdroj aplikací pro platformu Android.

Vedle používání Google Play je potřeba být obezřetný i při výběru aplikace. "Doporučujeme věnovat pozornost recenzím ostatních uživatelů. Například v recenzích škodlivé hry Cowboy Adventure byla řada upozornění, že hra vyžaduje zadání přihlašovacích údajů na Facebook. Určitě to mnoho uživatelů odradilo od toho, aby zpřístupnili podvodníkům svůj facebookový účet nebo aby si vůbec tuto hru instalovali. Přes půl milionu stažení této hry však ukazuje, že mnoho uživatelů bere varování na lehkou váhu," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy