Hraní videoher posiluje kreativitu, smartphony a web ne

LP Fish
4. 11. 2011 11:20
Výsledky studie Michiganské státní univerzity ukazují, že hraní počítačových her má pozitivní vliv na lidskou tvořivost. Podle vedoucí výzkumného týmu by se nad tím měli zamyslet vývojáři.
Foto: Reuters

Hraní počítačových her posiluje u dětí kreativitu. Nezáleží přitom na tom, jakému typu videohry se věnují. Vyplývá to z výsledků studie Michiganské státní univerzity (MSU).

Studie se původně věnovala vlivu různých technologií na dětskou kreativitu. Hraní bylo ale jedinou aktivitou, která ji stimulovala. Naopak používání chytrého telefonu či brouzdání na internetu na ni nemělo žádný vliv, napsal server Digitaltrends.com.

Hraní her rozvíjí fantazii

Studie sledovala asi 500 dvanáctiletých chlapců a děvčat. Výzkumníci děti vyzvali, aby na základě jednoduchého tvaru vytištného na papír nakreslily zajímavý obrázek, a pak o něm napsaly vlastní příběh. Tento test se používá k měření míry kreativního myšlení.

Poté, co s děti mohly zahrát videohru, byly jejich výsledky při kreslení obrázků a psaní příběhů jasně kreativnější.

Výsledky přitom byly shodné, ať už děti hrály hry obsahující násilí, nebo ne. Na výběr měly z titulů jako Need fo Speed, Legend of Zelda, Madden NFL Football, Super Smash Brothers, Animal Crossing, Half-Life 2 nebo Spider Solitaire.

Zatímco chlapci vybírali převážně násilné a sportovní hry, dívky dávaly přednost hrám založeným na interakci s živým nebo umělým avatarem.

Vývojáři můžou uvažovat o nové generaci her

Podle vedoucí výzkumného týmu MSU Lindy Jacksonové jde o první důkaz vztahu mezi používáním technologií a kreativitou.

Výsledky studie by podle ní měly motivovat vývojáře her, aby se pokusili identifikovat, které konkrétní prvky ve hře jsou zodpovědné za posilování kreativity.

"Jakmile by se to stalo, mohly by se počítačové hry vytvářet tak, aby optimalizovaly rozvoj tvůrčích schopností při zachování jejich zábavné hodnoty. Nová generace počítačových her by tak mohla setřít rozdíl mezi zábavou a vzděláním," doufá Jacksonová.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy