Hráči: Vyhoďte Le Pena ze Second Life!

Martin Havlíček
20. 1. 2007 0:00
Politicky motivované demonstrace otřásají hrou Second Life. Obyvatelé tohoto online světa zaútočili na virtuální sídlo krajně pravicové politické strany.
Foto: New World Notes

Je až neuvěřitelné, na co všechno lze narazit v pouhé počítačové hře. Online svět Second Life se nám doposud prezentoval jako virtuální tržnice,  kde si na prodeji či pronájmu herních doplňků může člověk vydělat pěkné peníze, a nebo jako taková vylepšená seznamka. Ostatně, více vám o hře povíme v chystané recenzi.

Velkým překvapením bude jistě pro mnohé z vás zjištění, že i toto univerzum zná politiku. O tom, že by se tam konaly volby jsme sice neslyšeli, ale o politicky motivovaných demonstracích se tam v poslední době dost mluví. Před několika dny otřásl Second Life protest proti virtuální kanceláři francouzské Národní fronty. Krajně pravicová politická strana si v domovské Francii vysloužila obdiv a z druhé strany zároveň kritiku zejména kvůli požadavku přísné anti-imigrační politiky.

Foto: New World Notes

Hráče Second Life politický průnik do "jejich" světa pobouřil, a tak se rozhodli, že to dají Le Penovým přívržencům najevo. Z počátku to vypadalo jako obyčejná demonstrace s transparenty a plakáty. "Vypadněte fašisti", "Vyhoďte Le Pena ze Second Life", hlásaly billboardy skupin antiFN a SL Left Unity. "Idea nacionalismu, kterou strana Národní fronty razí, se Evropou šíří jako virus", prohlašuje organizátorka protestu, Ichi Jaehun.

Později však došlo ke zlomu, který by byl v reálném světe jen těžko myslitelný. Někteří protestující totiž začali na sídlo strany útočit. Klasické zbraně, jako například rotační kulomet, doprovodily gejzíry pestrých barev, efektní "holografický útok" a vyvrcholením celé show byl prasečí granát, jenž zahltit okolí centrály růžovými čuníky. 

Demonstrace byla úspěšná, neboť sídlo strany zmizelo z povrchu země a zanechalo po sobě jen několik reklamních billboardů. Příznivci pravicové Národní fronty však slíbili, že se brzy vrátí a zesílí ostrahu.

 

Právě se děje

Další zprávy