Hollywoodské blockbustery využívají 3D tisk

Adam Fiala
23. 4. 2012 8:51
Tiskárny trojrozměrných objektů našly využití při výrobě filmů
Příklad užití 3D tiskárny v hollywoodském filmu
Příklad užití 3D tiskárny v hollywoodském filmu | Foto: Aktuálně.cz

Hollywood - Řemeslníci spolupracující na tvorbě nákladných hollywoodských projektů by se mohli začít bát o své zaměstnání. Snadno by je mohly vystřídat 3D tiskárny. Jejich praktické přednosti ozkoušeli už tvůrci několika amerických filmů, včetně Irona Mana 2.

3D tisk se ještě standardem hned tak nestane, ale jeho bohaté přednosti a produkční možnosti se ukázaly i na CES 2012. Tisknout se dají hračky, přístroje si poradí i kytarou. 3D tisk ve zdravotnictví je taky na pořadu dne, už dodal i náhradní čelist. Další odvětví, které by jeho služby mohlo využít, se nalézá ve filmu.

Modelování počítačových objektů

V rámci filmového průmyslu jde přitom o finančně náročné projekty, jejich součástí je počítačové modelování. K němu se přistupuje u trikových filmů vždy, když je potřeba vytvořit nereálnou věc (např. modely nestvůr jako u Pána prstenů). Dosud spolupracuje tým počítačových animátorů s řezbářskými umělci a jinými řemeslníky. Po ilustrativním výtvoru v počítači je potřeba vytvořit skutečný model pro potřeby produkce. Někdy se pak vyrábějí i jednotlivé části, které se užijí v samotném natáčení.

Právě u filmu Iron Man 2, který šel do kin už v roce 2010, našla moderní tiskárna své místo. Redaktoři ze serveru CNet upozornili na propagační video s Jasonem Lopesem ze studia Legacy Effect, která se tímto zabývá už od dob Jurského Parku a využívá technologii značky Objet. Podle něj jde o metodu, která proces výroby urychluje a je mnohem efektivnější než tradiční postup. Firma tiskárny využívala i při práci na loňském komiksovém filmu Thor nebo u sci-fi Avatar.

3D tisk v zákulisí i na place

Trikové filmy často využívají kombinaci různých postupů při tvorbě efektů. Někteří se nechávají unést a tvoří celé světy v digitální podobě (nová trilogie Star Wars), jiní nedají dopustit na natáčení v hmatatelném prostoru (příkladem je letošní Prometheus od Ridleyho Scotta).

3D tisk může posloužit nejenom při tvorbě modelů, ale tvůrci s jeho pomocí mohou vytvořit i rekvizity použité v samotném filmu, nebo alespoň jejich části. To se týká třeba loutkového animovaného filmu Koralína, u níž 3D tiskárny vytvářely jednotlivé nasazovací části grimas obličejů.


 

Právě se děje

Další zprávy