Hodnotící tlačítko pomůže editorům Wikipedie

LP Fish
1. 7. 2011 8:45
Pomůže Wikipedii revoluční hodnotící tlačítko, nebo půjde jen o další spam, znervózňující jejich editory?

Hodnotící tlačítka jsou jedním z nejvýraznějších "vynálezů" současného internetu. Ne všichni je však považují za skvělou věc. Někteří programátoři hovoří o facebookovém "lajkování" jako o zaplevelování webu nesympatickým modrým tlačítkem. A kdokoli soudný se podívá na přehled stránek se "zdviženými prsty", začne pochybovat, jestli je to vůbec nějaké měřítko kvality.

Podle Guinnessovy Knihy rekordů je nejpopulárnější facebookový profil stránka samotného Facebooku s více než 47 miliony zdvižených prstů. Následuje je stránka facebookové hry Hold'em Poker s asi 45 miliony, profil rappera Eminema (42 milionů), stránkou YouTube (40 milionů) a madonny internetového věku Lady Gaga (39 milionů). Je tedy zjevné, že o kvalitě "lajkáče" rozhodně nevypovídají. V jiném prostředí však může chytře použité tlačítko "líbí se" působit jako skvělá motivace. A přesně z toho důvodu zavádí podobný hodnotící systém i internetová encyklopedie Wikipedia.

Oblíbená a konzervativní

Tzv. tlačítko WikiLove, které je právě teď v testovací fázi, totiž není určeno pro návštěvníka Wikipedie, hledajícího informace. Je koncipováno jako hodnotící systém registrovaných účastníků, či chcete-li editorů. Právě díky těmto dobrovolným autorům lze totiž Wikipedii označit za jeden z nejambicióznějších projektů. A právě díky jejích práci je Wikipedia podle comScore pátou nejoblíbenější stránkou světa.

I přes svou oblíbenost a navštěvovanost je Wikipedia zároveň jednou z nejkonzervativnějších stránek. Jedním ze sympatičtějších rysů tohoto přístupu je, že Wikipedia neobsahuje žádnou reklamu a celý její provoz je financován z příspěvků od uživatelů, mecenášů a nadací. Její součástí nejsou ani "tlačítka " třetích stran jako je Facebook, Twitter nebo nově nastupující Google+.

Tlačítko WikiLove

Koneckonců, koncept jejich vlastního tlačítka taky nejde cestou masové obliby a spíš usnadňuje vnitřní komunikaci těch, kteří obsah Wikipedie tvoří.WikiLove tak má především pomoci novým editorů, často zaskočených tvrdou, až nenávistnou reakcí zkušenějších uživatelů na jejich pokusy o vytvoření nového hesla. Běžný uživatel stránek je nikdy neuvidí, zato registrovaní mohou jednoduchým způsobem vyjádřit sympatie k autorovi hesla jednoduchým kliknutím na ikonku se srdcem na pravé straně obrazovky. K tomu pak půjde přidat i krátký komentář.

V každé zemi jinak

Wikilove však důsledně dbá na svou image demokratické instituce a tak tato podoba tlačítka Wikilove je závazná pouze pro její anglickou verzi. I tam ji budou moci editoři vypnout a nenechat se tak znervózňovat malým počtem svých obdivovatelů. WikiLove však také půjde přizpůsobit národním verzím Wikipedie a přesnou podobu tak určí místní administrátoři, podle daných konfiguračních pravidel.

"Nepředpokládáme, že bychom věděli, jak může být obliba vyjádřená v tolika různých jazycích a kulturách, které tvoří komunitu okolo Wikipedie," píší dva manažeři anglické verze internetové encyklopedie na svém blogu.
Je totiž nutné si uvědomit, že Wikipedia funguje ve 280 jazykových verzích a na obsahu pracuje něco přes 100 000 editorů. Největší anglická verze pak obsahuje přes 3,5 milionu zpracovaných hesel. Je otázka jak se s novinkou editoři vyrovnají, podle jejích tvůrců má však jednoznačně přispět ke zkvalitnění obsahu webu.

 

Právě se děje

Další zprávy